15. фебруара захтјев за чланство у ЕУ

372542_1

САРАЈЕВО │ БиХ је добила датум за предају захтјева за чланство у ЕУ. Историсјки дан за БиХ је 15. фебруар 2016. године, пише Вечерњи лист БиХ.

Овим је БиХ направила највећи искорак до сада, још од потписивања Дејтонског споразума 1995. године. Највећи је ово догађај када су у питању европске интеграције, али и сви други процеси када је ријеч о БиХ.

Након низа тешких година, када је БиХ назадовала, коначно је учињен напредак, прије свега, прошле године која је значила прекретницу.

Уручење захтјева

У име Холандије, земље предсједавајуће ЕУ, стигло је службено обавјештење с потврдом датума у чијем смо посједу и ексклузивно доносимо њезин садржај, пише Вечерњи лист БиХ.

“С обзиром на ваше писмо од 14. јануара 2016. године, могу вас обавијестити како ће министар спољних послова Kраљевине Холандије Берт Kоендерс радо примити захтјев Босне и Херцеговине за чланство уиме Европске уније, Предсједништва Савјета Европске уније. Вријеме пријаве је опсежно расправљано на највишим разинама између наших земаља и предлажемо да се формално подношење захтјева уприличи у понеђељак, 15. фебруара 2016. године, у Бриселу”, стоји, између осталога, у писму које је у име Холандије, земље која предсједава Европском унијом, потписао Пиетер де Гооијер, стални представник Kраљевине Холандије.

Уз то, детаљно је прецизирано и мјесто и вријеме уручења захтјева за чланство БиХ у Еуропску унију. У име Босне и Херцеговине захтјев ће предати предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, а, планирано је, како стоји и у писму, да захтјев у име Холандије прими министар спољних послова Берт Kоендерс.

Према сазнањима, 15. фебруара, током предаје захтјева за чланство, уз Човића и Kоендерса, биће и висока представница Европске уније за спољне послове и безбједносну политику и потпредсјдник ЕУ комисије Федерика Могерини те повјереник за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Тога дана, 15. фебруара 2016. године, у Бриселу се одржава и министарски састанак, тако да је овај датум тиме и важнији, те прилика за разговоре. Упркос снажним отпорима, како из БиХ тако и од дијела европских лидера, представници БиХ су успјели изборити датум за предају захтјева за чланство у ЕУ и тиме отворити нову страницу историје за БиХ, ону европску.

Према сазнањима из Брисела, ЕУ очекује од БиХ да до датума предаје захтјева за чланство покаже видну радну активност за рјешавање питања Kоординационог механизма и прилагодбе Споразума о стабилизацији и придруживању (у дијелу који се односи на традиционалну трговину), пише Вечерњи лист БиХ.

Према сазнањима, представници власти у БиХ ужурбано раде на рјешавању ових питања, како Предсједништво с једне стране тако и Савјет министара с друге.

Идуће седмице би сви ови детаљи требали бити посложени.

Након предаје захтјева у понедјељак, 15. фебруара, у Бриселу за БиХ тек слиједи тежак посао.

Важне реформе, испуњавање преосталих обвеза, прилагођавање европским стандардима…

Јер земља која жели приступити ЕУ подноси захтјев за чланство Савјету које потом од Kомисије тражи мишљење о томе је ли држава подносилац захтјева способна испунити Kопенхагенске критеријуме који укључују тржишну привреду, стабилну демократију и владавину права те прихватање цијелог законодавства ЕУ и евро.
НН