25 година Радио Невесиња: Са народом и у рату и у миру

НЕВЕСИЊЕ I Радио Невесиње прославио је 25 година рада, током којих је изњедрио квалитетан кадар, постао значај хроничар догађаја у ратном о поратном времену, а квалитетан програм, те многобројна признања и награде сврставају га у плејаду најбољих електронских медија у Републици Српској.

Радио Невесиње, који је прије неколико година трансформисан у Јавну установу „Центар за информисање и културу“ са широким спектром дјелатности, осим са информативним, забавним и спортским програмом, може се похвалити и организовањем разних спортских, културних и музичких догађаја.

За директора ове установе Драгомира Граховца и осталих пет запослених најважније је да овај једини локални медиј има подршку и повјерење својих слушалаца, да их правовремено и објективно информишу, што ови млади људе чине свакодневно од 8.00 до 16.00 часова.

Граховац каже да, уз интернет портал који су покренули прије пет година, са годишњих око милион посјета, овај медиј непрестано расте, развија се и прати савремене токове, остајући активни учесник свих збивања на овом подручју.

Да је новинарство посао који „улази у крв“ показао је на примјеру Граховац који је чекајући посао у струци машинског инжењера новинарством почео да се бави прије 17 година гдје га је, како каже, до данас задржала добра атмосфера у колективу и тимски дух, док је новинарску инспирацију нашао у занимљивим људима и невесињској традицији.

Као велики локалпатриота овјековјечио је родни крај књигама „Светско, а невесињско“, „Можда нисте знали о Невесињу“ и „Невесињска олимпијада“.

И за Миленка Авдаловића, бившег новинара и директора Радио Невесиња, двадесетогодишње бављење овим послом био је изазов, авантура, али и велика одговорност посебно у ратном периоду када је, како каже, требало о свему причати, а нигдје не погријешити.

„Свако вријеме носи своје предности и мане, али је у сваком неопходно да новинар буде тачан, објективан и првенствено да има став“, каже Авдаловић који је сада начелник општине и додаје да је Радио Невесиње постао тако респектабилан медиј управо захваљујући што су његови новинари посједовали све те особине.

Поносан је и бивши новинар и тон мајстор Бранислав Ђоговић што је би дио екипе која је могла да помогне свом народу у најтежем времену, а посебно га радује што ова институција има будућност са младим људима који одговарају свим задацима и изазовима.

Плакете за више од двије деценије преданог рада у Радио Невесињу уручене су Миленку Авдаловићу, Славенки Голијанин и Виолети Таминџији.

Срна