47 godina „Glas“ leti preko okeana: Pismo iz zavičaja

Sreli smo se u porti Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg, u nedjelju ujutro uoči ustoličenja novonarečenog vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog, Dimitrija. Susret je bio dogovoren u 8 časova i 15 minuta i tačno tada u porti se pojavio Milan Tica sa sestrićem Krstom Ratkovićem.

Dok se upoznajemo uz čvrst stisak ruke, ne stižemo se ni predstaviti, jer Milan Tica kaže: „Znam ko ste… pa ja čitam ‘Glas’ i to već 47 godina u Americi i još koju godinu prije ovdje u Trebinju, a čitao sam ga i u Zadru i Postojni dok sam služio vojsku“.

Prosijed, vedar, nasmijan… došao je iz daleke Kalifornije, iz malog grada LIVE OAK-a, gdje živi od 1971. godine, da obiđe rodni kraj, porodicu i prijatelje, udahne miris Hercegovine, nahrani dušu…

„Kad sam odlučio da idem u Kaliforniju, mjesec dana ranije sam se pretplatio na ‘Glas’ i tu pretplatu nikad nisam prekidao. I dan danas dobijam „Glas Trebinja“ i „Ilustrovanu politiku“. Ne želim elektronsko izdanje već baš štampani primjerak. Kad dohvatim taj papir, kao da osjetim dodir Hercegovine. „Glas“ je moje pismo iz zavičaja. Pročitam o ljudima koje poznajem, pa „čujem“ naš govor, pa pročitam o našim selima, to me svakog mjeseca iznova podsjeti da nikad ne zaboravim ko sam, gdje živim i odakle sam došao“, otvara dušu ovog septembra, Milan Tica novinarima svog omiljenog lista.

U toliko živom i srdačnom razgovoru, kao da se znamo sto godina, saznajemo da još jedna, njemu jako bitna, osoba s nestrpljenjem očekuje „Glas Trebinja“. To je Milanov devedesetpetogodišnji otac Jovo.

„Kad ‘Glas’ stigne, dva dana ga ja čitam, a onda odnesem ocu i on ga čita narednih 10 do 15 dana. Bolje reći ne ispušta iz ruku. A ‘Glas’ dođe u Kaliforniju oko polovine mjeseca. Moja djeca znaju za ljubav prema ‘Glasu’ i čim novine stignu, odmah me zovu, ako nisam kući, da mi jave. Najprije ga prelistam. Onda procijenim šta je najinteresantnije za mene i prvo to čitam. Nemam omiljenu rubriku, ali moram priznati da volim vidjeti tekstove Neđa Marića, jer koliko ja dobijam „Glas“ toliko je i on u redakciji. Priznaću vam da je on uradio i jedan intervju sa mnom i mojom porodicom. Eto, tako smo i mi izašli u „Glasu“, ne krije zadovoljstvo što ‘Glas’ ne zaboravlja svoje u dijaspori, kao što ne krije da je presrećan jer mu se najstarija kći Mimi udala za Trebinjca Vlada Mitrovića, a i drugorođeni sin Jovan je oženjen iz Trebinja, od Buđena.

Inače, Milan Tica je oženjen Meksikankom Beti sa kojom ima četvoro djece Milevu-Mimi, Jovana, Aleksandra i Natašu. Radni vijek je proveo kao farmer – voćar u gradu LIVE OAK-u u Kaliforniji, gdje i danas živi. Žao mu je što ne dolazi u rodni kraj, onoliko koliko bi želio, ali to čine njegova djeca, što mu je još draže. Kao što mu je drago, kad ‘Glas Trebinja’ vidi u njihovim rukama, jer to može značiti samo jedno – ‘Glas’ nastavlja da putuje preko okeana.

Jelena DANILOVIĆ/ Glas Trebinja