50 tajnih agenata stiglo u Beograd

550253_spijun-profimedija_f
BEOGRAD | Uoči sutrašnjeg Kineskog samita u Beograd je tokom vikenda stiglo oko 50 stranih agenata, od kojih su gotovo polovina pripadnici kineske bezbednosne agencije.
Samitu je zvanično prisustvo potvrdilo 15 premijera iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, dok će jedino Hrvatska poslati šeficu diplomatije Vesnu Pusić.
Kako se radi o velikom broju štićenih ličnosti, mere obezbeđenja će biti nezapamćene. Da bi pomogli kolegama iz Srbije, u Beograd je iz svih zemalja stigao i određeni broj agenata zemalja učesnica, od kojih je najveći broj iz kineske agencije koja se zove Ministarstvo državne bezbednosti. MUP će angažovati maksimalnih 10.000 policajaca, međutim to je ukupna brojka, i oni neće svi biti na terenu u istom trenutku, već će ih biti između 3.000 i 4.000 za svaki događaj, pošto i van zvaničnih sastanaka samita imamo i otvaranje mosta Zemun-Borča i druge stvari.
„Takođe, MUP se pobrinuo i za regulisanje saobraćaja, te će ulice biti zatvarane u trenutku dok delegacije budu prolazile i potom otvarane da ne bi bilo većih zastoja“, kaže naš izvor iz bezbednosnih službi.
Tri panela o projektima
Nakon obraćanja kineskog i srpskog premijera i poljske premijerke Eve Kovač, u okviru ekonomsko-trgovinskog foruma u Sava centru biće održana tri panela: prvi o energetici, saobraćaju i infrastrukturi, drugi o industriji, informacionim tehnologijama i poljoprivredi i treći koji se tiče trgovine i turizma. Sastanak premijera biće u Palati „Srbija” dok će u četvrtak biti sastanci privrednika o konkretnim projektima.
Bezbednosnu proveru BIA inače u prethodnih mesec dana prošlo je nekoliko hiljada ljudi koji će na bilo koji način učestvovati u skupu, uključujući i 2.000 volontera, studenata iz Srbije. Da bi sve proteklo u najboljem redu, organizacioni odbor samita, kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, juče je čak imao i generalnu probu protokolarnog dela, uključujući i doček delegacija.
Proba je počela još u sedam ujutru. Delegacije iz 16 zemalja, koje uz državnike i privrednike imaju ukupno 1.800 učesnika, danas će uglavnom stići u Beograd i biće smeštene u 21 beogradski hotel, sa četiri i pet zvezdica. Inače, očekuje se da će samo grad Beograd od četiri dana, koliko će ukupno boraviti takozvani kongresni turisti u njemu, inkasirati 2,5 miliona evra.
Blic