70 ВОЛОНТЕРА успјешно завршило обуку ЗА ГАШЕЊЕ ПОЖАРА

ТРЕБИЊЕ │ У Градској управи данас су додијељени сертификати за више од 70 волонтера који су прошли обуку за гашење пожара на отвореном простору.

Обуку, која је подразумијевала теоретски и практични дио, провели су припадници Територијалне ватрогасне јединице Требиње, а у организацији Јавне установе „Екологија и безбједност“.

Стеван Бекан, директор „Екологије и безбједности“ је истакао да је циљ обуке обезбиједити довољан број обучених људи који ће, уколико буде потребе, професионалцима помоћи при гашењу пожара и у случају других елементарних непогода на подручју Требиња.

„Преко 70 волонтера биће у тиму који ће моћи да пруже подршку професионалним јединицама. Њих ћемо распоредити у мање оперативне групе тако да можемо ефикасно дјеловати када буде потребно“, рекао је Бекан.

Волонтерима, који су се пријавили за овај посао преко мјесних заједница, Град Требиње ће обезбиједити новчану надокнаду.

Трипо Ћук, командир Ватрогасне јединице Требиње је навео да им много значи што могу, уколико буде неопходно, рачунати на додатну помоћ у гашењу пожара.

„Обука је трајала петнаестак дана, мислим да су волонтери добили довољно знања, нећу рећи и вјештина, док се не нађу ‘у ватри’, ми тако кажемо. Надамо се да ове године неће бити толико пожара, а ако буде потребно, ми ћемо да их додатно обучимо и у том практичном смислу“, појаснио је Ћук.

Ћук је рекао да је почетак сезоне миран, без пожара, те да се нада да ће тако бити и убудуће.

„Прошле године смо већ почетком јуна били на пожариштима, ево за сада их нема, надамо се да ће тако и остати, да неће бити тешка сезона као прошле године“, додао је Ћук.

Он је навео да би почетком наредног мјесеца у Требињу требало да почну заједничке вјежбе и обука на хеликоптеру, који је Влада РС недавно набавила за потребе ватрогасне сезоне.

Д.Р.