70 VOLONTERA uspješno završilo obuku ZA GAŠENJE POŽARA

TREBINJE │ U Gradskoj upravi danas su dodijeljeni sertifikati za više od 70 volontera koji su prošli obuku za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Obuku, koja je podrazumijevala teoretski i praktični dio, proveli su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, a u organizaciji Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“.

Stevan Bekan, direktor „Ekologije i bezbjednosti“ je istakao da je cilj obuke obezbijediti dovoljan broj obučenih ljudi koji će, ukoliko bude potrebe, profesionalcima pomoći pri gašenju požara i u slučaju drugih elementarnih nepogoda na području Trebinja.

„Preko 70 volontera biće u timu koji će moći da pruže podršku profesionalnim jedinicama. Njih ćemo rasporediti u manje operativne grupe tako da možemo efikasno djelovati kada bude potrebno“, rekao je Bekan.

Volonterima, koji su se prijavili za ovaj posao preko mjesnih zajednica, Grad Trebinje će obezbijediti novčanu nadoknadu.

Tripo Ćuk, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje je naveo da im mnogo znači što mogu, ukoliko bude neophodno, računati na dodatnu pomoć u gašenju požara.

„Obuka je trajala petnaestak dana, mislim da su volonteri dobili dovoljno znanja, neću reći i vještina, dok se ne nađu ‘u vatri’, mi tako kažemo. Nadamo se da ove godine neće biti toliko požara, a ako bude potrebno, mi ćemo da ih dodatno obučimo i u tom praktičnom smislu“, pojasnio je Ćuk.

Ćuk je rekao da je početak sezone miran, bez požara, te da se nada da će tako biti i ubuduće.

„Prošle godine smo već početkom juna bili na požarištima, evo za sada ih nema, nadamo se da će tako i ostati, da neće biti teška sezona kao prošle godine“, dodao je Ćuk.

On je naveo da bi početkom narednog mjeseca u Trebinju trebalo da počnu zajedničke vježbe i obuka na helikopteru, koji je Vlada RS nedavno nabavila za potrebe vatrogasne sezone.

D.R.