Аграрни фонд култивише запуштено земљиште: 7,5 ХЕКТАРА НОВИХ ОРАНИЦА КОД 22 ПРОИЗВОЂАЧА

ТРЕБИЊЕ │ На око 7,5 хектара запуштеног приватног земљишта у Требињу и околини ускоро слиједи култивација о трошку Аграрног фонда и обезбјеђење садног материјала, а за двадесет два заинтересована произвођача, који су аплицирали на програм „Привођење земљишта култури“.

Производе ће откупљивати Аграрни фонд и произвођачима ће бити понуђени кооперантски уговори, а услов је да култивисано земљиште буде обрађивано најмање пет година, рекао је за Радио Требиње Веселин Дутина, директор Аграрног фонда.

Он је прецизирао да ће потенцијалним пољопривредницима који имају површину која није коришћена четрдесет или педесет година а коју није у стању да је стави у функцију, Аграрни фонд платити трошкове орања, крчења и довођења у стање обрадивости.

„Ово је тек прва година да смо на овај начин приступили развоју пољопривредне производње и овакве и сличне пројекте ћемо наредних година реализовати са много више коопераната“, каже он.

Дутина истиче да је јавни позив истекао прије скоро два мјесеца, али да се заинтересовани и даље јављају, те напоменуо да ће они бити позвани наредне године да конкуришу.

М.И.