Аграрни фонд помаже обнову објеката за држање стоке: ГРАЂЕВИНСКИ ПАКЕТИ ЗА 53 ДОМАЋИНСТВА

ТРЕБИЊЕ │ Аграрни фонд града Требиња потписао је данас уговоре о додјели грађевинских пакета за обнову и доградњу објеката за држање стоке са 53 пољопривредна произвођача са подручја Требиња.

Према ријечима градоначелника Требиња Луке Петровића, за кориснике овог програма из градског буџета издвојено је око  60.000 КМ.

„Обезбијеђени износ за сваког корисника је у распону од 800 до 1.500 КМ, искључиво за куповину материјала – као што је цемент, бетонски блокови, греде и даске, цријеп и лим за покривање. На овај начин мислим да смо помогли 53 домаћинства у селима да прошире своје капацитете – како би могли имати и већи производњу“, поручио је Петровић.

Петровић каже да је медијска подршка програмима Градске управе и Аграрног фонда од великог значаја како би информације о њима стигле и до осталих домаћинства која имају потребу за обезбијеђеним алатима подршке.

„Само у разговору са овим људима данас договорили смо да се купе и двије музилице, да завршимо једну чатрњу, те да можда још докупимо грађевинског материјала којима ова помоћ неће бити довољна. На овај начин желимо да сарађујемо са оним људима који желе да раде. У том смислу мислим да смо произвели додатну енергију да увећамо број људи који ће производити робе и за продају, како би требињско тржиште било у што већој мјери покривено домаћим производима умјесто оним са стране“, поручио је Петровић.

Ширењу производње уз подршку програма Аграрног фонда нада се и Александар Средановић, који је у селу Вучја развио производњу јаја од препелице.

Препеличија јаја, каже, лако нађу купца – што на кућном прагу што преко продавница, школа и вртића…

„Тржиште је толико велико да тренутно не могу надодавати јаја. Имам око 400 препелица а ширио бих производњу – и на неколико хиљада.  Усудио бих се да кренем и озбиљније у снабдијевање продавница“, каже Средановић.

И Бранко Ковач са Требињских брда захвалан је Градској управи и Аграрном фонду на помоћи у доградњи штале.

„За сада имам седам крава, а можда бих имао и двадесет да ми је раније ико ишта помогао. За 25 година ово је прва помоћ која је дошла на моје руке“, каже Ковач.

Нада Укропина из села Љекова вјерује да њено домаћинство уз програме подршке Аграрног фонда неће остати на четири краве и нешто коза.

„Добили смо донацију за покривање штале. Ова помоћ нам је добро дошла. Први пут је да нешто тражимо, а тражићемо још“, каже Укропина.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина истакао је да је ово само један од бројних програма које спроводи ова јавна установа, наводећи да је кроз њих до сада у требињски аграр, из буџета Града Требиња и ресорног министарства, уложено више од 800.000 КМ.

Р.С.