Аграрни фонд Требиње: ЗА 16 МЈЕСЕЦИ ПОДРЖАЛИ ВИШЕ ОД 400 ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Инжињер пољопривреде Јеремија Лојпур, након што је 15 година радио у рачуноводству, сада у Требињу живи од пољопривреде. Он и породица на 40 дунума земље узгајају љешњаке, малине, јагоде, купине, дивљи шипак, а однедавно се баве и пчеларством.

Оно што произведу продају, за већину имају договорен откуп, а однедавно своје производе продају и у Херцеговачкој кући, јединственом продајном објекту на чијим се полицама налазе искључиво аутохтони, домаћи производи из Требиња, Берковића, Билеће, Гацка…

– Оним што продамо у Херцеговачкој кући, зарадимо једну плату мјесечно – каже Јеремија и додаје да је ово први пут након више од 30 година да неко помаже пољопривреднике у Требињу.

Херцеговачка кућа један је од пројеката Аграрног фонда који је Град Требиње основао прошле године, као институционалну помоћ пољопривредницима. У њој се продаје преко 400 артикала карактеристичних за Херцеговину као што су мед, вино, сир, пршут, џем, разне врсте ликера…

За годину дана у Херцеговачкој кући остварен је приход од преко 120.000 КМ, а од тога је на рачуне пољопривредних произвођача исплаћено скоро 100.000 КМ. Херцеговачка кућа има три запослена радника и потпуно је самоодржив пројекат. Продајни објекти Херцеговачке куће биће отворени до краја године у Бања Луци и Београду, а сљедеће године и у Источном Сарајеву – каже Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња.

Јеремија је један од преко 70 коопераната из требињског краја који своје производе продају у њој. Прошле године, као подршку производњи од Фонда је добио и мини грант који га је, како каже, спасио јер је година била врло лоша.

Аграрни фонд основан је 2016. године, али је званично почео са радом у марту 2017. Од тада до данас реализовали су бројне програме подршке пољопривредним произвођачима, а све са циљем буђења пољопривредних произвођача.

– Требиње је некад било индустријски крај, али овдје више нема тако великих фирми. Претежно су то сада мање породичне фирме, уз наравно пар великих државних предузећа из система електро-енергетског сектора. Све више људи враћа се на село и своју шансу види у пољопривреди. У Требињу заиста имамо све услове за развој пољопривреде: воду, плодну земљу, пуно сунца… Зато је нама циљ да Аграрни фонд заживи и да што више људи мотивишемо да се баве пољопривредом – каже Дутина.

Од почетка рада до данас, за годину и четири мјесеца, преко 400 људи били су корисници услуга и програма Фонда, кроз неки од програма које он нуди.

– Након оснивања Фонда обавили смо разговоре са преко 2000 људи, претежно у руралним подручјима, како бисмо сагледали стање у пољопривреди и да видимо шта је то што је пољопривредницима најпотребније. Као резултат тога, креирали смо одговарајуће програме. Међу њима и програм организованог откупа воћа и поврћа, који први пут организујемо након више од 30 година. Имамо уговоре са двадесет пољопривредних произвођача за откуп око 58 тона поврћа и воћа које они треба да произведу за нас, а које ћемо ми путем угоститељских објеката, ресторана и хотела, затим трговачких ланаца пласирати на тржиште у нашем граду. На неки начин, преузимамо улогу коју су некада имале пољопривредне задруге. Са једне стране, желимо мотивисати људе да што више производу, а са друге желимо навикавати купце да купују локалне производе – каже Дутина.

Осим организованог откупа, Аграрни фонд даје и различите потицаје за већу производњу. Тако је набављен трактор са свим потребним прикључцима који Фонд користи да пољопривредницима без икакве накнаде пружа услуге кошења и балирања, а на располагању су им и мини грантови за опремање газдинстава.

Фонд такође даје подршку индивидуалним пољопривредним произвођачима (помоћ код штета), субвенције за рачуне електричне енергије, помоћи при привођењу земљишта култури и набавци садног и сјеменског материјала, као и помоћ при обнови објеката за држање стоке.

Такође, у оквиру Фонда постоји и програм за додјелу пчеларских пакета, подјелу расада као и програм набавке пластеника у руралним подручјима, а као један од најважнијих пројеката је и набавка три хладњаче које су инсталиране у руралним подручјима и које је Фонд ставио на располагање пољопривредним произвођачима.

– Кроз Аграрни фонд из буџета Града Требиња у пољопривреду је до сада уложено неких 500.000 КМ. Ради се о пројектима који су самоодрживи и који већ дају резултате. Тако смо само у хладњаче уложили скоро 100.000 КМ, и сада у њима чувамо поврће које су наши пољопривредници узгојили, а које ми пласирамо на тржиште. Прошле године смо опремили и суфинансирали мини сирану, а сада се сир из ње продаје у Херцеговачкој кући.

Фонд значајну пажњу посвећује едукацији из подручја која су интересантна требињским пољопривредницима (садња у пластеницима, пчеларство, и сл.). Важна карактеристика рада Фонда је његова отвореност и транспарентност у реализацији свих програма и пројеката.

Важна активност коју Фонд спроводи је и идентификација државних и приватних пољопривредних парцела како би се утврдило стварно стање и карактер земљишта, као и створиле претпоставке за укрупњавању парцела. Земљиште се издаје пољопривредницима који имају обавезу да се о њему брину и да га обрађују. Тако ће сада скоро 40 пољопривредника добити око 180 хектара државног земљишта по симболичној цијени од 100 КМ годишње.

– Ове године већ смо повећали средства за пољопривреду у буџету и наставићемо са реализацијом свих ових пројеката као и креирања нових у складу са потребама требињских пољопривредних произвођача. У релативно кратком времену уложено је доста новца и времена за подршку пољопривредницима, али сви смо охрабрени јер реализовани програми већ почињу давати резултате. Ово што ми радимо у Фонду овдје се деценијама није радило, па је потребно вријеме да се изгради међусобно повјерење и да сви радимо у заједничком интересу оживљавања пољопривредне производње и подизању квалитета живота у Требињу– закључује Дутина.

Извор: Бизнис инфо