Аграрни фонд за годину дана рада оправдао своје постојање: Уложено пола милиона КМ за пољопоривреду

ТРЕБИЊЕ I У протеклих годину дана Град Требиње је преко Аграрног фонда инвестирао око пола милиона КМ за развој пољопоривреде, а од којих је корист имало око 600 коопераната са подручја ове локалне заједнице, речено је на данашњем пријему поводом годину дана рада Аграрног фонда.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је право задовљство чути колико је правих пројеката и програма реализовано и какви су планови за 2018. годину.

„Аграрни фонд је дијелио мини грантове грађанима путем јавних позива, привео око 85 дунума земљишта намјени, дао у закуп око 113 хектара земљишта, помагао људима обнову објеката за смјештај стоке на селима, те субвенционисао трошкове електричене енергије за удружења корисника вода“, рекао је Петровић.

Он је додао да је у плану и набавка нове опреме, како би произвођачи имали што боље услове за рад.

„Свјесни смо да сви пољопривредни произвођачи који су узели земљиште у закуп не могу да имају фрезу, трактор или приколицу, али и то су били и њихови захтјеви и због тога ћемо до 1. маја да набавимо комплетну опрему са свим прикључцима, која ће моћи да се издаје у бесплатне сврхе“, навео је Петровић.

Градоначелник Требиња каже да су грађани препознали Аграрни фонд, да је то продужена рука Градске управе и да је осам пољопривредних инжењера који су били вишка у градској управи нашло право занимање.

„Отворили смо у Херцеговачку кућу, која је на понос свих нас у којој се продају домаћи производи и ускоро ће бити отворена и у Бања Луци. И што је најважније што се ништа не ради без процедура и без прописа. У току је набавка опреме која ће служити за испитивање квалитета производа и то ћемо дати на реверс Институту за јавно здравство које има цертификат за испитивање тих производа. И послије набавке те опреме наша роба може да иде за Европску унију“, рекао је Петровић.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина захвалио се Градској управи на разумијевању јер су препознали значај овог пројекта који су покренули и који је био неопходан овом граду и да су оправдали своје постојање.

Он је истакао да је из буџета Града Требиња преко Аграрног фонда директно у пољопривреду уложено 99.500 КМ, а из Херцеговачке куће преко 50.000 КМ.

„Од тога новца опремљена су многа пољопривредна газдинства неопходном опремом и репроматеријалом. Ово је сигурно од рата највећа сума новца која је уложена у пољопривредну производњу. И евидентиран је пораст регистрованих пољопривредних произвођача за око 20-так процената“, истакао је Дутина.

Он је навео да ће ускоро помоћу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а на иницијативу градоначелника набавити машину за привођење земљишта култури.

„На тај начин ћемо преко 2.000 хектара необрадивих површина у Херцеговини ставити на располагање и припремити за неке озбиљне инвеститоре који желе да улажу у пољопривредну производњу, затим ради се систем наводњавања Требињског и Петровог поља гдје ће око 1.000 хектара бити стављено под системе за наводњавања, биће урађена секундарна мрежа кап по кап, ради се наводњавање Зубачког платоа, а доводи се техничка вода до села Убла“, рекао је Дутина.

Дутина је додао да ће око 68 одсто пољопиредних површина бити стављене под системе за наводњавање и подсјетио да су прошле године имали капиталну инвестицију – изградњу хладњача, напомињући да ће ове године организовати откуп пољопривредних производа у граду Требињу.

„Оно што су некада радиле пољопривредне задруге сада ће радити Аграрни фонд и на тај начин ћемо запослити одређен број људи да на својим имањима производи, а наша је брига продаја тих производа“, рекао је Дутина.

Пријему обиљежавања годину дана рада Аграрног фонда присуствовали су и замјеник градоначелника Мирко Ћурић, предсједник Скупштине Драгослав Бањак, привредници и представници градских институција.

Д.М.