Agrarni fond za godinu dana rada opravdao svoje postojanje: Uloženo pola miliona KM za poljoporivredu

TREBINJE I U proteklih godinu dana Grad Trebinje je preko Agrarnog fonda investirao oko pola miliona KM za razvoj poljoporivrede, a od kojih je korist imalo oko 600 kooperanata sa područja ove lokalne zajednice, rečeno je na današnjem prijemu povodom godinu dana rada Agrarnog fonda.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je pravo zadovljstvo čuti koliko je pravih projekata i programa realizovano i kakvi su planovi za 2018. godinu.

„Agrarni fond je dijelio mini grantove građanima putem javnih poziva, priveo oko 85 dunuma zemljišta namjeni, dao u zakup oko 113 hektara zemljišta, pomagao ljudima obnovu objekata za smještaj stoke na selima, te subvencionisao troškove električene energije za udruženja korisnika voda“, rekao je Petrović.

On je dodao da je u planu i nabavka nove opreme, kako bi proizvođači imali što bolje uslove za rad.

„Svjesni smo da svi poljoprivredni proizvođači koji su uzeli zemljište u zakup ne mogu da imaju frezu, traktor ili prikolicu, ali i to su bili i njihovi zahtjevi i zbog toga ćemo do 1. maja da nabavimo kompletnu opremu sa svim priključcima, koja će moći da se izdaje u besplatne svrhe“, naveo je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja kaže da su građani prepoznali Agrarni fond, da je to produžena ruka Gradske uprave i da je osam poljoprivrednih inženjera koji su bili viška u gradskoj upravi našlo pravo zanimanje.

„Otvorili smo u Hercegovačku kuću, koja je na ponos svih nas u kojoj se prodaju domaći proizvodi i uskoro će biti otvorena i u Banja Luci. I što je najvažnije što se ništa ne radi bez procedura i bez propisa. U toku je nabavka opreme koja će služiti za ispitivanje kvaliteta proizvoda i to ćemo dati na revers Institutu za javno zdravstvo koje ima certifikat za ispitivanje tih proizvoda. I poslije nabavke te opreme naša roba može da ide za Evropsku uniju“, rekao je Petrović.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina zahvalio se Gradskoj upravi na razumijevanju jer su prepoznali značaj ovog projekta koji su pokrenuli i koji je bio neophodan ovom gradu i da su opravdali svoje postojanje.

On je istakao da je iz budžeta Grada Trebinja preko Agrarnog fonda direktno u poljoprivredu uloženo 99.500 KM, a iz Hercegovačke kuće preko 50.000 KM.

„Od toga novca opremljena su mnoga poljoprivredna gazdinstva neophodnom opremom i repromaterijalom. Ovo je sigurno od rata najveća suma novca koja je uložena u poljoprivrednu proizvodnju. I evidentiran je porast registrovanih poljoprivrednih proizvođača za oko 20-tak procenata“, istakao je Dutina.

On je naveo da će uskoro pomoću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a na inicijativu gradonačelnika nabaviti mašinu za privođenje zemljišta kulturi.

„Na taj način ćemo preko 2.000 hektara neobradivih površina u Hercegovini staviti na raspolaganje i pripremiti za neke ozbiljne investitore koji žele da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, zatim radi se sistem navodnjavanja Trebinjskog i Petrovog polja gdje će oko 1.000 hektara biti stavljeno pod sisteme za navodnjavanja, biće urađena sekundarna mreža kap po kap, radi se navodnjavanje Zubačkog platoa, a dovodi se tehnička voda do sela Ubla“, rekao je Dutina.

Dutina je dodao da će oko 68 odsto poljopirednih površina biti stavljene pod sisteme za navodnjavanje i podsjetio da su prošle godine imali kapitalnu investiciju – izgradnju hladnjača, napominjući da će ove godine organizovati otkup poljoprivrednih proizvoda u gradu Trebinju.

„Ono što su nekada radile poljoprivredne zadruge sada će raditi Agrarni fond i na taj način ćemo zaposliti određen broj ljudi da na svojim imanjima proizvodi, a naša je briga prodaja tih proizvoda“, rekao je Dutina.

Prijemu obilježavanja godinu dana rada Agrarnog fonda prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak, privrednici i predstavnici gradskih institucija.

D.M.