Ајфон од 1.300 КМ за „потребе“ Министарства

371296_1
БАЊАЛУКА I Иако са државном компанијом М:тел имају склопљен уговор о набавци мобилних телефона и припадајуће опреме, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске почетком прошле године у два наврата искеширало је позамашна средства за куповину мобилних телефона у бањалучкој продавници „Мобиле боок схоп“.
Према рачунима и документацији, која је у посједу „Независних“, то нису били било какви телефони, већ репрезентативни примјерци самсунга (С4) и ајфона (5С), који су пореске обвезнике у Републици Српској заједно коштали 2.100 КМ (ајфон 1.333 КМ, самсунг 767 КМ), или нешто више од шест просјечних пензија с којима овдашњи пензионери некако успијевају да преживе.
Да би апсурд био већи, Дејан Ерешић, секретар Министарства, који се доводи у везу с овом куповином, одлучно демантује да је ајфон набавио за себе, али и истовремено тврди да уопште не зна за било какав ајфон?!

„Немам никакве личне везе са ајфоном, ја га не користим. Заиста не знам за тај ајфон, ја га никада нисам купио“, тврди Ерешић.

Да би нам указао како стоје ствари у овом Министарству, Ерешић појашњава да се све овакве и сличне набавке врше за потребе „боље унутрашње комуникације у Министарству“, а да он, као секретар, преузима „највећи дио те робе“.

„Ми у Министарству имамо десетак мобилних телефона, шездесетак фиксних, имамо лаптопе, све у сврху лакше комуникације. Све што набављамо – набављамо у складу са законом. То су све основна средства нашег министарства. А у свим министарствима секретари дуже основна средства, између осталог и мобилне телефоне“, закључује он.

На питање да ли је ајфон од 1.333 КМ „основно средство“ у ситуацији када многе породице у Републици Српској, али и у БиХ немају шта да једу, Ерешић одговара да ово нису личне ствари, „него државне, и да све остаје Републици Српској“.

„Њих задужују поједини службеници. Вјерујете да је напамет не знам за кога је шта наручено“, тврди Ерешић.

Из документације, која је у посједу „Независних“, уочљиво је да је, осим ова два мобилна телефона, Министарство током друге набавке у марту прошле године од исте фирме купило и мобилни Сонy Xпериа, али и друге потрепштине, попут универзалних торби, торбица за мобилне, штампач, монитор…

Стога је поставља основно питање: Чему онда уговор са „М:телом“, односно да ли неко има властити интерес „уграђивања“ да се ова врста технике купује за кеш од потпуно друге фирме?

Независне новине