Акција „Курир“: СИПА претреса 18 локација

3814678_1

САРАЈЕВО I У наставку акције „Курир“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су започели претресе објеката на 18 локација на подручју Сарајева, Мостара, Прњавора, Тузле и Брчко дистрикта с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Претресају се стамбени и пословни објекти, покретне ствари, те магацински простори и малопродајни и велепродајни објекти више правних особа због постојања основа сумње у почињење кривичног ђела удруживање ради чињења кривичног ђела у вези са кривичним ђелима пореска утаја и прање новца, а све у вези са чланом 31. КЗ БиХ „Помагање“, за шта се сумњичи девет физичких особа кинеских држављана и више правних особа, чији су стамбени и пословни објекти предмет претреса.

Ријеч је о заједничкој акцији полицијских службеника СИПА-е и припадника Управе за индиректно опорезивање БиХ, која се реализује по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Тузласнског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и Полиције Брчко дистрикта.

Осумњиченим особама на терет се ставља да су удруженим ђеловањем на подручју БиХ вршили кривична ђела пореска утаја или превара и прање новца, на начин да је више павних особа у власништву кинеских држављана организирало и вршило увоз разних врста роба из Кине, од чега је највећи дио робе продаван без евидентирања у пословној документацији чиме су прибавили веће количине новца без поријекла, који су потом посредством више сарадника бх. држављана нелегално пребацивали у Хрватску, одакле је преко рачуна пословних банака трансферисан на рачуне сарадника у Кини.

Ове особе сумњиче се да су, у периоду од 1. јануара 2013. до 31. децембра 2015. године, на описани начин изнијеле из БиХ новац у вриједности од око три милиона Евра, чиме се оштетиле буџет БиХ за више од 430 хиљада Евра.

Јавност ће накнадно бити информисана о укупним резултатима данашње акције.

Н1