„Ako vas Rusija napadne, sami se branite“

347506_1

Istraživački centar „Pju“ objavio je rezultate opširne studije o stavovima javnosti prema NATO alijansi, Rusiji i situaciji u Ukrajini.

Novinske stupce zapadne štampe više od godinu dana zauzimaju tektovi koji govore o strahu od širenja ruskog uticaja, naročito od kad je zvanična Moskva pripojila Krim.

Ipak, istraživanje centra „Pju“ pokazalo je da javnost u SAD i zemljama zapadne Evrope nije naročito zainteresovana za sudbinu zemalja koje se graniče sa Rusijom.

Tek neznatna većina Amerikanaca smatra da bi NATO morao da interveniše „ukoliko bi Rusija napala neku od zemalja članica alijanse“.

Nešto više od polovine Amerikanaca, 56%, slažu se da „SAD treba da koriste vojnu silu da brani NATO saveznika protiv Rusije“ ako do takve situacije dođe.

Ovakav stav svakako ne može biti uteha za devet zemalja NATO alijanse, koje su nekada bile članice Varšavskog pakta.

Kada se američka javnost podeli na republikance i demokrate, situacija se iskristališe i prikazuje veliku političku podelu unutar SAD. Oko 69 procenata Amerikanaca koji se izjašnjavaju kao republikanci smatra da NATO mora da interveniše ako do sukoba između Rusije i neke od zemalja članica dođe, dok je taj procenat kod demokrata znatno niži – svega 47 odsto.

Što se tiče evropskih zemalja, Poljska je ta koja je optimistična po pitanju pomoći NATO pakta u slučaju „konflikta sa Rusijom“ – 49 odsto Poljaka smatra da bi im vojska Alijanse pritekla u pomoć, dok suprotno mišljenje ima 31 procenat građana.

U Italiji, Nemačkoj i Francuskoj, tri od četiri najveće države Evropske unije, većina smatra da njihova zemlja ne bi trebalo da ulazi u konflikt sa Rusijom. Španija je poprilično ravnomerno podeljena, dok su Britanci mišljenja da se Rusiji, u nekom potencijalnom sukobu, mora suprotstaviti.

Nemačka je posebno tolerantna prema Rusiji, te jedna trećina stanovništva smatra da bi Nemačka trebalo da ukine sankcije koje je uvela Rusiji, dok čak 80 posto ne podržava slanje oružja Ukrajini.

Sumarizacija ovog istraživanja javnog mišljenja koju je uradio centar „Pju“ je sledeća:

Javnost država članica NATO pakta podržavaju ekonomsku pomoć, ali ne favorizuju naoružavanje Ukrajine. Većina anketiranih ljudi u osam zemalja NATO je srećno kada vide da zapadne zemlje šalju ekonomsku pomoć u Ukrajinu, ali kada je reč o učešću u bilo kakvom vojnom sukobu, podrška izostaje.
Blic