Актуелна питања и нове иницијативе: Требиње окупило челне људе локалних самоуправа

ТРЕБИЊЕ │ Требиње је данас било домаћин 61. сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске, на чијем дневном реду је било више тачака из проблематике од интереса за рад и функционисање локалних самоуправа.

Поред чланова Предсједништва, из укупно 19 локалних заједница, сједници је присуствовала и министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић, те представници министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, републичких управа и агенција – за инспекцијске послове, цивилну заштиту и безбједност саобраћаја Републике Српске.

Савез општина и градова је важан партнер и „најтежи саговорник“ Владе Републике Српске, поручила је министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић. На овим релацијама нема мјеста политиканству, па ни нови закон о локалној самоуправи, каже она, није креиран без подршке савеза.

„Ово је била прилика и да најавимо да ће током октобра министарство радити анализу стања у свим локалним заједницама, како би – годину дана од ступања на снагу закона о локалној самоуправи – сагледали стање на терену, шта су проблеми у провођењу закона, те које је то одредбе закона евентуално потребно мијењати“, истакла је Решићева.

Један од тема сједнице била је и актуелно стање са смјештајним капацитетима под управом Министарства за избјеглице и расељена лица, које је, како се чуло, спремно да ове стамбене јединице понуди корисницима на откуп – а прикупљена средства инвестира у програм социјалног становања.

У процедури је и израда закона о социјалном становању, који ће у значајној мјери ријешити стамбено питање социјално угроженим категоријама становништва, поручио је Радован Грајић из овог министарства.

„Нацрт овог закона би требало да буде комплетиран до краја године, а Савез општина и градова је организација која је са својих 47 општина укључена у израду законских рјешења, јер су директно заитересоване за овај закон и рјешавање социјалних случајева у својим локалним заједницама“, истакао је Грајић.

Начелницима локалних самоуправа Српске, које чине Предсједништво савеза, представљена су и будућа законска рјешења која ће увести јединствен систем, методологију поступања и виши степен координације републичких и општинских инспектора.

Тиме се више неће дешавати да код истог привредног субјекта у кратком временском периоду долазе обје инспекције. Закон ће омогућити и да инспектор једне општине може да ради на територији друге општине, уз сагласност начелника и оба инспектарата, чиме ће се успоставити ефикаснији систем инспекцијског надзора – са мање ангажованих људи“, појаснио је Предраг Томић из Републичке управе за инспекцијске послове РС.

Предсједавајући Савезом општина и градова РС Љубиша Ћосић истиче да је значај оваквих сусрета челних људи општина и градова Српске – размјена искустава, дефинисање проблема локалних заједница у различитим областима, те њихово делегирање према кључном партнеру – Влади РС.

„Стварни живот се одвија у локалним заједницама, он је свакодневан и динамичан. Из живота произилазе различита рјешења која могу бити претворена и у конретне законске одредбе, које ће побољати функционисање локалних заједница“, рекао је он.

Зато су уз питања која су се нашли на дневном реду данашње сједнице, отворена и бројна друга од интереса за локалне самоуправе, каже домаћин сједнице, градоначелник Требиња Лука Петровић.

„Важно би било да измјенама и допунама актуелног закона о туризму омогућимо увођење и туристичког инспектора и та иницијатива је данас добила подршку. Знамо да локалне самоуправе имају много проблема и са предузетницима који не плаћају своје обавезе, одјављују се у Пореској управи РС, а многи неплаћени рачуни падају на терет локалним управама. Тако да је одавде потекла иницијатива и за измјене закона о предузетничкој дјелатности“, појаснио је Петровић.

На данашој сједници, између осталог, разговарано је и о новим модалитетима подстицаја најсиромашнијим општинама у Српској, на дневном реду била је и информација Републичке управе цивилне заштите о анализи система заштите и спасавања Републике Српске, док је Агенција за безбједност саобраћаја представила Jавни позив за суфинансирање пројеката намјењених за унапређење безбједности саобраћаја у јединицама локалне самоуправе у 2018. години.

Р.С.