АКТУЕЛНО: О петом годишњем симпосиону „Теологија у јавној сфери“

ТРЕБИЊЕ I У Требињу ће сутра почети пети годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“.

Симпосион је скуп који омогућава теолозима, научницима и умјетницима да размијењују мишљења на актуелне теме, каже ђакон Бранислав Рајковић, представник за медије Центра за философију и теологију Епархије ЗХП.

Он је гостујући у емисији „Актуелно“ истакао да је циљ да се превазиђу не само подјеле између наука, већ и подјеле у теологији.

„Желимо да покажемо да су то животне теме које се тичу свих нас и да их не можемо сагледавати из једног угла, него из више сфера јавног живота. Човјек се тиче и биологије, теологије и других наука економије и медицине, јер просто човјека не можемо да посматрамо из само једног сегмента. Симпсион је одлична прилика свим научницима и широј публици да просто чују размјену мишљења“, навео је ђакон Рајковић.

И овога пута планирано је да се у оквиру разноврсних форми на што бољи начин успостави плодан дијалог Цркве и теологије са осталим релевантним чиниоцима јавног живота. Као и до сада, најзаступљенија форма биће четири панел дискусије.

Реномирани стручњаци из различитих области дискутоваће на сљедеће теме: „Депресија – болест савременог доба“, „Изазов клерикализма у Цркви“, „Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?“ и „Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе“.

Централно предавање одржаће знаменити амерички теолог грчког поријекла, Аристотел Папаниколау, који ће говорити о односу православља и секуларизма.

Опширније данас у емисији „Актуелно“ од 16:30 часова на таласу Радио Требиња.

Радио Требиње