Аква – аеробик од уторка на базену Бање

ТРЕБИЊЕ | У Требињу ће од уторка,  19. јуна, ове године  на Олимпијском базену „Бање“ по други пут почети програм аква – аеробика, захваљујући Херцеговцу Даворину Окиљевићу, доктору  физичке културе и дугогодишњем инструктору разних видова аеробика као и тренеру у Школи спорта.

„Годинама сам живио у Србији, а како сам рођен у Требињу и потичем из Херцеговине, жеља ми је била да аква-аеробик промовишем у родном граду, препознатљивом по спортовима на води и представим га својим суграђанима. 2014. године сам први пут ресализовао ову идеју и ево сада након четири године опет нашим суграђанима нудим и овај вид тренирања“, каже Окиљевић, који се аква-аеробиком бави од 2008. године.

Према његовим ријечима, аеробик у води препоручљив је свим узрастима, некадашњим спортистима, али и људима који се никада нису бавили физичким активностима.

„Аква-аеробиком могу да се баве сви, од седам до 77 година, и жене и мушкарци, те особе са проблемима попут болова у леђима, зглобовима или кољенима. Овај вид вјежби повољан је управо на љетним врућинама јер не долази до прегријавања тијела, вода ђелује веома позитивно на психу, те омогућава хидромасажу тијела“, објашњава Окиљевић

Он додаје да су сличности између аква и класичног аеробика, који се најчешће изводи по теретанама приликом извођења вјежби –велике, али их је много лакше радити у води.

„Вода ослобађа мишиће и зглобове од гравитације, самим тим и оптерећења које зглобови трпе када се вјежбе изводе на тврдој подлози и то је један од разлога зашто је аква-аеробик препоручљив за свакога“, истиче Окиљевић.

Програм вјежби аква-аеробика на Олимпијском базену „Бање“ почиње у уторак.

„Први час је бесплатан и сви су добродошли, а уколико се грађанима свиди како то радимо, мјесечна карта ће износити 35 км. Тренинзи у трајању од 60 минута одржаваће се уторком и четвртком у 19:45 и суботом у 19х. “, каже Окиљевић.

Требиње је, уз Бањалуку, тек други град у Републици Српској у којем постоје организовани програми ове врсте вјежби.

С.П.