Албанци више немају бланко подршку САД

765-430-ccbf6fcf85decaf5c80dc0269bf9a138

 

БЕОГРАД │ Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да се политика Сједињених Америчких Држава према Србији мења у начину реализације и да је све мање политика притисака. Додаје да немамо права на грешку у односима са САД и да оне могу пресудно да утичу на све процесе на Балкану.

Милован Дрецун рекао је у Дневнику РТС-а да су поруке америчког потпредседника Џозефа Бајдена косовским политичарима веома снажне.

„Посета Бајдена показала је да се политика Сједињених Америчких Држава према Србији мења у начину реализације. Све је мање политика притисака и САД желе да остваре пресудан интерес у региону“, сматра Дрецун.

Каже да Албанци више немају бланко подршку САД.

„Мислим да не постоји албанска партија на КиМ која ће омаловажити ауторитет САД на Косову. ЗСО је приоритет који је важан за процес стаблизације и та подршка САД је резултат дугорочне политике Србије. Немамо права на грешку у односима са САД и оне могу пресудно да утичу на све процесе на Балкану“, истиче Дрецун.

Каже да по информацијама које се незванично могу добити, специјални истражни тим Суда за злочине ОВК, ради на припреми оптужница.

„Најавили су прву оптужницу у септембру. Битно је да тај суд почне са радом, а питање је да ли ће бити политичког притиска на тај суд. Ја сам у разговору са страним дипломатама добио информацију да неће бити недодирљиви“, каже Дрецун.

Додаје да је економска сарадња најважнији чин стабилизације политичких и других односа.

„За просперитет Балкана су најважнији српско-албански односи. Република Албанија има најснажнији утицај на Албанце на КиМ и зато је најважније побољшање српско-албанских односа. У директној корелацији је што су бољи односи између Албаније и Србије, то је извеснији опстанак Срба на КиМ“, сматра Дрецун.

РТС