Албанија покушава да спријечи изручење Морине Србији

ТИРАНА │ Албански предсједник Иљир Мета разговарао је с хрватском амбасадорком Сањом Бојас Јурагом о одлуци Врховног суда Хрватске да одобри изручење Исмаила Морине Србији.

Састанак у Тирани је услиједио дан након што је хрватски суд одбацио жалбу Морине, преноси РТС позивајући се на албански дневник Шекули.

Мета је хрватској амбасадорки „пренио сумње да ће Морина у Србији имати објективно и фер суђење“, наводећи да је сусрет предсједника Албаније и Сање Бојас Јураге био први потез Тиране послије одлуке Врховног суда Хрватске.

Како се наводи, албански предсједник је рекао и да „постоји страх за безбједност“ Исмаила Морине у затвору у Србији.

Хрватска амбасадорка се, послије сусрета, није оглашавала.

Раније данас српска министарка правде Нела Кубуровић је изјавила да нису тачне спекулације које су се водиле у медијима да суђење албанском држављанину Исмаилу Морини неће бити фер или да неће имати адекватне услове у притвору.

Врховни суд Хрватске у уторак је потврдио првостепену одлуку којом је утврђено да су испуњени услови за изручење албанског држављанина Исмаила Морине Србији, који је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом „велике Албаније“.

Морина је и даље у екстрадиционом притвору у Дубровнику, а Србија Морину тражи због изазивање вјерске расне и националне мржње.

Танјуг