Александра Самарџић изабрана за најбољег спортисту БиХ

IMG_20151215_56660

БАЊА ЛУКА I Атлетичар Амел Тука и џудисткиња Александра Самарџић најбољи су спортисти БиХ за 2015. годину у избору који организују „Независне новине“ и Радио-телевизија БиХ.

Њима су ова признања уручена на вечерашњој манифестацији у Сарајеву, у присуству великог броја гостију и званица из спортског, политичког и јавног живота БиХ.

Према одлуци стручног жирија, Тука је епитет најбољег заслужио фантастичним резултатима од којих се издваја бронзана медаља са Свјетског првенства у атлетици у Пекингу.

Он је одличне резултате постигао и на митинзима Дијамантске лиге, а у Монаку је истрчао 1.42.51 минута што је осим рекорда БиХ и најбрже вријеме на 800 метара у 2015. години у свијету.

Осим Туке, у најужој конкуренцији за најбољег спортисту још су били кошаркаш Џенан Муса и џудиста Харун Садиковић.

Самарџићева је ове године освојила два европска одличја. На Европском првенству до 21 године у аустријском Обертварту била је бронзана, а до сребра је стигла и на Европско првенство за млађе сениорке у Братислави.

Била је и златна на Балканијади у Софији, те на Европским куповима у Сарајеву и руском Оренбургу.

Осим ње, у најужој конкуренцији за најбољу спортисткињу биле су бициклисткиња Лејла Тановић и кошаркашица Марица Гајић.

Награде су додијељене у 12 категорија, а титулу најбоље екипе у БиХ у прошлој години понијела је кадетска кошаркашка репрезентација БиХ која је актуелни шампион Европе.

Селектор ове репрезентације Јосип Панџа изабран је за најбољег тренера у 2015. години у БиХ.

За најперспективније спортисте проглашени су члан кадетске кошаркашке репрезентације БиХ Његош Сикираш и млада пливачица и власница више од 40 титула Емина Пашукан.

Награду за развој спорта добио је бициклиста Тихомир Куваља за све што је спорту дао у протеклих 50 година.

Награда за животно дјело постхумно је додијељена легенди Травника и фудбала у БиХ Елведину Варупи, те Асиму Шакићу, човјеку који је цијели живот посветио стоном тенису и раду са младима.

Најбоља у спорту за особе са инвалидитетом је чланица Кошаркашког клуба инвалида „Врбас“ Биљана Недић, а најбоља екипа репрезентација БиХ у сједећој одбојци.

Избор најбољег спортисте БиХ, који је ове године 15. јубиларни, одржан је под покровитељством предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића и уз партнерство са Олимпијским комитетом БиХ.
Срна