Александрович, након критика у Београду, позван на консултације

БЕОГРАД │ Украјински амбасадор у Србији Олександр Александрович позван је на консултације у Кијев након што је критикован из Министарства спољних послова Србије због изјава у једном интервјуу.

Министар иностраних послова Украјине Павел Климкин написао је на свом „Твитер“ налогу да је Александрович позван на консултације, што је потврдио и украјински амбасадор у Србији, преносе медији.

Александрович је у том интервјуу изјавио, између осталог, да Србија не спроводи самосталну спољну политику, него представља „инструмент у рукама Русије“, да „Русија користи Србију за уништавање Европе“, те да „обучава српске најамнике да убијају Украјинце“.

Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Ивица Тончев позвао је Владу у Кијеву да амбасадору „укажу на недопустивост таквог понашања, како Београд не би био принуђен да предузме кораке уобичајене у таквим случајевима“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић раније је изјаву Александровича назвао недипломатском и навео да јалови покушаји да се наруше односи Србије и Русије нису у складу са улогом амбасадора.

СРНА