Алтернативна телевизија – 20 година заједно!

Четвртог јуна 1997. године сигнал Алтернативне телевизије Бања Лука појавио се у етеру Републике Српске. Од тада до данас, АТВ је извјештавала о свим значајним политичким догађајима, ратовима, изборима, свједочила важним дешавањима која су мијењала курс историје. АТВ је увијек била заједно са својим гледаоцима, онима који су на најбољи начин узвраћали – својим повјерењем.

Почетак рада Алтернативне телевизије значио је уједно и нови искорак у тв извјештавању, и својеврсну револуцију када је у питању информативни програм у РС и БиХ.

Почетак је био скроман. Те 1997. године, програм се реализовао из малог импровизованог студија у Бањалуци и путем једног предајника, а тих неколико сати дневно, колико смо производили, могли су да прате гледаоци тек једног дијела Републике Српске. Паралелно са растом дневне продукције, радило се на унапређењу професионалних стандарда у техничком и уређивачком смислу. Резултати су убрзо били видљиви: већ 2001. године АТВ је доспјела међу водеће телевизије по гледаности, како у Српској, тако и у БиХ. Проширена је и зона покривености, што је АТВ учинило регионалним емитером, заједно са тек неколицином комерцијалним станица у БиХ. Почетком јуна 2004. почели су радови и на изградњи зграде АТВ-а, а већ у мају 2006. емитован је програм из властитог ТВ дома.

„Kада је АТВ почела с емитовањем програма у јуну 1997. године није било могуће претпоставити какве ћемо све ресурсе имати у новинарству 20 година касније. Брзина комуникације, паметни телефони, друштвене мреже. Ипак фундаменталне вриједности које су нас водиле нису се промијениле, и данас су оне можда и јаче него икад. Наша упорност у  тражењу истине, посвећеност потребама тзв. обичних људи, одговорност према новинарству и истрајавање на томе да телевизија увијек мора бити бити у функцији правде и тачности, су константа нашег рада свих ових 20 година, без изузетка. Мислим да смо тиме дали огроман допринос развоју слободног новинарства на овим просторима, али и да смо постали цјењен и драг сапутник у животима наших гледалаца, а на то смо посебно поносни“, изјавила је Наташа Тешановић, директорка АТВ-а.

АТВ је креирала историју телевизије у Републици Српској и БиХ, уврстивши се у ред најзначајнијих медијских кућа, највише захваљујући томе што је успјела да се одупре  изазовима времена и политике. Послије 20 година и даље је једна од најбољих телевизија на овим просторима, с јасном визијом за будућност! Прилагођавање новим генерацијама и тренедовима је неминовно, а  огледа се у развоју портала atvbl.com који је у циљу што бољег информисања грађана недавно редизајниран, а битно је напоменути да по популарности у стопу прати своје колеге са екрана, јер је за кратко вријеме постао један од најпосјећенијих домаћих њуз портала.

АТВ је од десетак окупљених ентузијаста, нарасла до тима од преко 100 врхунских тв професионалаца који раде и живе у тој медијској кући. Оно што након ових 20 година можемо са сигурношћу рећи јесте управо то: АТВ је више од медија који иде у корак са трендовима, АТВ је топла кућа у којој се окупљају они који мисле да може боље, да може брже, да може другачије. АТВ је кућа у којој ће увијек бити мјеста за талентоване људе и нове идеје. АТВ ће и даље наставити да брани право да се истина чује, поштење цијени, а добро промовише, јер  једино будућност која се гради на тим вриједностима, нема АЛТЕРНАТИВУ.

АТВ