АЛУ Требиње: Отворена годишња изложба и додијељене награде најбољим студентима

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Академије ликовних умјетности Требиње данас је отворена годишња изложба студената четврте године ове високошколске институције и додијељене награде најбољим студентима на одсјецима за сликарство, графику и графички дизајн – Јовану Алексићу, Алексеју Сивцевичу и Марку Станимировићу.

Награде за умјетнички израз припале су сестрама близнакињама Анастасији и Анђели Радојевић, те Данилу Бурсаћу.

Веселин Брковић, доцент на овој високообразованој установи је истакао да је годишња изложба резултат свега онога што се радило у 2017/2018. години.

„Резултати су јасно постављени, сви могу да је виде и да дају неки свој закључак. Наравно да је могло и боље али исто тако са лакоћом можемо утврдити да се школа развија, да напредује. Није било лако одлучити кога студента наградити. Са једне стране, наставља се континуитет квалитета, а са друге се појављује на неким другим подручјима рада, на којима до сада није био заступљен“, казао је Брковић.

Награде је уручио Игор Бошњак, доцент АЛУ Требиње, истакавши да је одлука о најбољима била тешка.

„Награду за графику добио је Алексеј Сивцевич док је за сликарство награда припала Јовану Алексићу. Марко Станимировић добио је награду на катедри за графички дизајн. Пошто на одсјеку за вајарство нема студената, награда ове године  није уручена“, објаснио је Бошњак и додао да су уручене три награде за умјетнички израз сестрама близанкињама  Анастасији и Анђели  Радојевић као и Данилу Бурсаћу.

Јован Алексић из Билеће каже да је награда подстрек за даље, али да не жели да се издваја од осталих колега.

„Мислим да су се сви трудили, сви је заслужују. Техника којом радим је акрил. Специфичан је у томе да се брзо суши, па пошто брзо радим, то ми одговара.“, каже Алексић који ће након завршетка основних студија уписати мастер и заувијек остати у сликарству.

Марко Станимировић  из Суботице  са катедре за графички дизајн, изложио је радове под називом „Титан“.

„За четири године студија нисам никада имао самосталну изложбу, а заједничких сам имао доста и у Суботици, Београду и сада овђе“, наводи Станимировић.

Данило  Бурсаћ из Градишке признаје да је очекивао награду за умјетнички израз али да до јутрос није знао да ће му припасти.

„Свакако једно лијепо искуство и подстрек за даље“, каже млади умјетник.

Анастасија и Анђела Радојевић из Мајданпека кажу да су их увијек занимале исте ствари па није случајно да студирају исти факултет.

„Нисмо планирале да дођемо у Требиње али случајно се све намјестило. Данас смо добиле награду за умјетнички израз и пријатно смо изненађене. Мултимедија је оно што највише волимо. Размишљамо да се бавимо разним стварима и глумом, сценографијом, костимографијом“, истичу талентоване сестре.

С.П.