ALU Trebinje: Otvorena godišnja izložba i dodijeljene nagrade najboljim studentima

TREBINJE │ U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Trebinje danas je otvorena godišnja izložba studenata četvrte godine ove visokoškolske institucije i dodijeljene nagrade najboljim studentima na odsjecima za slikarstvo, grafiku i grafički dizajn – Jovanu Aleksiću, Alekseju Sivceviču i Marku Stanimiroviću.

Nagrade za umjetnički izraz pripale su sestrama bliznakinjama Anastasiji i Anđeli Radojević, te Danilu Bursaću.

Veselin Brković, docent na ovoj visokoobrazovanoj ustanovi je istakao da je godišnja izložba rezultat svega onoga što se radilo u 2017/2018. godini.

„Rezultati su jasno postavljeni, svi mogu da je vide i da daju neki svoj zaključak. Naravno da je moglo i bolje ali isto tako sa lakoćom možemo utvrditi da se škola razvija, da napreduje. Nije bilo lako odlučiti koga studenta nagraditi. Sa jedne strane, nastavlja se kontinuitet kvaliteta, a sa druge se pojavljuje na nekim drugim područjima rada, na kojima do sada nije bio zastupljen“, kazao je Brković.

Nagrade je uručio Igor Bošnjak, docent ALU Trebinje, istakavši da je odluka o najboljima bila teška.

„Nagradu za grafiku dobio je Aleksej Sivcevič dok je za slikarstvo nagrada pripala Jovanu Aleksiću. Marko Stanimirović dobio je nagradu na katedri za grafički dizajn. Pošto na odsjeku za vajarstvo nema studenata, nagrada ove godine  nije uručena“, objasnio je Bošnjak i dodao da su uručene tri nagrade za umjetnički izraz sestrama blizankinjama  Anastasiji i Anđeli  Radojević kao i Danilu Bursaću.

Jovan Aleksić iz Bileće kaže da je nagrada podstrek za dalje, ali da ne želi da se izdvaja od ostalih kolega.

„Mislim da su se svi trudili, svi je zaslužuju. Tehnika kojom radim je akril. Specifičan je u tome da se brzo suši, pa pošto brzo radim, to mi odgovara.“, kaže Aleksić koji će nakon završetka osnovnih studija upisati master i zauvijek ostati u slikarstvu.

Marko Stanimirović  iz Subotice  sa katedre za grafički dizajn, izložio je radove pod nazivom „Titan“.

„Za četiri godine studija nisam nikada imao samostalnu izložbu, a zajedničkih sam imao dosta i u Subotici, Beogradu i sada ovđe“, navodi Stanimirović.

Danilo  Bursać iz Gradiške priznaje da je očekivao nagradu za umjetnički izraz ali da do jutros nije znao da će mu pripasti.

„Svakako jedno lijepo iskustvo i podstrek za dalje“, kaže mladi umjetnik.

Anastasija i Anđela Radojević iz Majdanpeka kažu da su ih uvijek zanimale iste stvari pa nije slučajno da studiraju isti fakultet.

„Nismo planirale da dođemo u Trebinje ali slučajno se sve namjestilo. Danas smo dobile nagradu za umjetnički izraz i prijatno smo iznenađene. Multimedija je ono što najviše volimo. Razmišljamo da se bavimo raznim stvarima i glumom, scenografijom, kostimografijom“, ističu talentovane sestre.

S.P.