Амбасадор Француске у требињској гимназији: Уручене ДЕЛФ дипломе и донација у књигама

ТРЕБИЊЕ │ Француски амбасадор у БиХ Гијом Русон, са делегацијом Француског института у БиХ, посјетио је данас Гимназију „Јован Дучић“, гдје је уручио дипломе требињским и билећким средњошколцима који су положили ДЕЛФ испит о познавању француског језика.

Русон је требињској гимназији уручио и вриједну донацију од 160 књига на француском језику за потребе школске библиотеке.

Директор требињске гимназије Мишо Пешић казао је да је дипломе из познавања француског језика стекло двадесетак ученика, са којима су радили професори Драгана Вујичић и Сузана Черечина Борковић, те да посебно радује стопроцентна пролазност кандидата из Требиња и Билеће.

„Из тога можемо закључити да наши ученици воле француски језик, а ови испити су признати на француском говорном подручју и значиће им у будућности. Можда се неко од њих одлучи и за школовање у Француској. О томе смо разговарали и са амбасадором, при чему би активности на промоцији кретале много раније, не само у завршном разреду,  како бу ученици имали времена да размисле и припреме се за студирање“, истакао је Пешић.

Амбасадор Русон је напоменуо да је, уз стицање знање са кредибилитетом, добар разлог за студирање у Француској – скоро бесплатна школарина на већини високошколских установа у овој земљи.

„Постоје школе које се плаћају и оне су у мањини, али на једном класичном француском универзитету потребно је платити нешто заиста мало школарине при упису, а то важи и за студенте из земаља Европске уније и за странце. И то је добар разлог да се студира у Француској“, истакао је Русон.

Амбасадор Француске каже да је први пут у Требињу – али, додаје, први пут и на додјели свједочанстава о успјешно положеном ДЕЛФ испиту гдје су дипломе уручене свим кандидатима који су изашли на испит.

„То је заиста посебна радост и значи да су ученици били одлично припремљени, а не заборавимо и да су одлични ученици“, истакао је Русон.

У знак захвалности за вриједну донацију у књигама за госте из Француске требињски гимназијалци приредили су и пригодан културни програм.

Р.С.