Америчка војска у Пољску без зимских гума

Војни камион САД, упућен у Пољску као подршка НАТО-у, преврнуо се на путу у Доњој Шлезији и расуо тенковске гранате по друму. Претпоставља се да је узрок незгоде то што тај камион, као ни остатак возила из америчке бригаде – немају зимске гуме.

САД су као појачање Пољској за источно крило НАТО-а послали средином јануара оклопну бригаду са 3.500 војника, 446 тенкова, транспортера и хаубица и још 900 возила. Mеђутим, заборавили су да су им у ово доба године на тим географским ширинама потребне зимске гуме.

Већ су први дани, када су америчка војна возила изашла на пољске друмове, показали да све до прољећа то може да буде велики проблем. Поред мањих проклизавања, преврнуо се амерички војни камион у Доњој Шлезији и расуо тенковске гранате по друму.

Пољски лист Газетра виборча тим поводом подсјећа на то да укупно између 6.500 и 7.000 америчких војника и војника НАТО-а, уз оклопну бригаду размјештену на западу земље, још и мултинационални борбени батаљон НАТО-а под америчком командом, то јест 1.300 америчких, британских, румунских и хрватских војника на сјеверо-истоку Пољске – значи и далеко већи промет војних возила на пољским путевима.

Док су 2013. године кроз Пољску прошла 34 војна савезничка конвоја, прошле године их је било већ 300, а ове године ће их бити још више, јер ће се током 2017. на разним војним вјежбама у Пољској окупити око 30.000 војника.

Пољске власти умирују јавност тврдњом да, осим зимских гума, амерички и савезнички војници неће наићи на проблеме као у Њемачкој када се, док су пребацивали опрему, испоставило да са тешком опремом на планираној траси не могу да пређу преко неких мостова или испод надвожњака.

„Нема проблема у комуникацији са Американцима. Пољска има специјалне мапе са информацијама о томе куда могу да се крећу, са подацима о томе колики терет могу да издрже мостови и са висином надвожњака“, казао је пољском листу пуковник Роберт Вожњак, одговоран за смјештај америчких војника.

У четвртак се, међутим, у Жагању на западу Пољске, гдје је главна база америчке оклопне бригаде – већ један амерички војни камион заглавио, јер је био превисок за надвожњак на путу.

РТС