Američki komandosi u akciji: Ubijeno četvoro zvaničnika ISIL-a

komandosi
DAMASK l U operaciji američkih komandosa u istočnoj Siriji ubijeno je 32 pripadnika Islamske države (IS), uključujući četvoricu vođa ove teroristicke grupe, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.
„U operaciji SAD-a ubijena su 32 pripadnika, među njima četiri zvaničnika Grupe uključujući zvanicnika IS za naftu Aba Sajafa, zamjenika ministra odbrane Grupe i zvaničnika IS za komunikacije“, potvrdio je direktor ove sirijske monitoring grupe Rami Abdel Rahman.
Prema njegovim riječima, trojica od četvorice ubijenih zvanicnika IS bili su iz Sjeverne Afrike, dok je četvrti zvaničnik zadužen za komunikacije Sirijac.
Američki predsjednik Barak Obama je licno odobrio operaciju komandosa koji rijetko kreću u kopnenu akciju već se sa džihadistima bore, gotovo u potpunosti, iz vazduha.
Americki zvaničnici su naveli da je, u petak uveče, ubijeno desetak ljudi u Siriji, a da su „operaciju sproveli američki komandosa stacionirani u Iraku u cilju hvatanja Abu Sajafa“, prenijela je agencija AFP.
Cilj operacije bilo je uporišta džihadista Al Omar – jedno od najvećih naftnih polja koje se nalazi u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezor.
Neimenovani američki zvaničnik je opisao da su američki komandosi udarili na džihadiste „u vrlo bliskim krugovima… i da je bila borba prsa u prsa“.
Istovremeno američki sekretar za odbranu Eš Karter nazvao je operaciju „značajan udarac“, dok je američki kongresmen iz redova demokrata iz obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Adam Šif izjavio da je napadom „izvršen veći pritisak na ekonomiju koja daje fundamentalnu podršku terorističkoj organizaciji“, navodi AFP.
Agencije