Америка под ударом сњежне олује, мећава преврће аутомобиле и прекида струју, 8 мртвих

b80542d50904dbbc75fc31dd9b27a202

ВАШИНГТОН │ Снежна олуја, која би могла да затрпа делове средњеатлантског региона у САД под снегом од 90 центиметара дебљине, погодила је и Вашингтон, претећи америчкој престоници рекордним наносима након што је захватила Источну обалу.

Мећава је почела да засипа област Вашингтона у петак у раним поподневним сатима, преноси Ројтерс.

Потенцијално паралишућа мећава бесни над јужним и источним деловима САД, због чега је овог викенда отказан велики број летова, а седам држава је прогласило ванредно стање, наводи АП.

Шест особа је погинуло у саобраћајним несрећама када се снежни ковитлац проширио на Арканзас, Тенеси и Kентаки.

Синоћ је више од 112.000 људи остало без струје у Северној и Јужној Kаролини.

Снежна олуја би могла да прекрије Балтимор и Вашингтон снегом од 60 до 90 центиметара дебљине и да донесе ветрове јачине од 48 до 80 километара на сат пре него што, како се очекује према најавама Националне метеоролошке службе, почне да јењава данас по подне.

Метеролошки канал је известио да је више од 85 милиона људи у најмање 20 држава обухваћено упозорењем на зимске услове, а становници Источне обале су се снабдели великим количинама намирница.

Амерички медији су јавили да је осам људи страдало у несрећама проузрокованим невременом.

– Желим да будем јасна. Ми ово сматрамо великим и потенцијално смртоносним невременом – рекла је градоначелница Вашингтона Муријел Боузер.

Олујом, која је названа Сноузила, по чудовишту Годзила из истоименог филма, вероватно ће бити погођено 85 милиона становника САД, односно 15 савезних држава.
Авиокомпаније су отказале више од 7.100 летова у САД за петак и данас, док је још 7.000 летова одложено само током јучерашњег дана.

Снежне падавине у Вашингтону могле би да засене олују „Сноумагедон“ која је 2010. донела снежни покривач дебљине 45,2 центиметра, оцењују метеоролози упозоравајући да би изузетно опасна олуја могла да угрози више од 50 милиона људи.

Директор метеорлошке службе Луис Учелини каже да би снежне падавине, за које се очекује да ће трајати до недеље, лако могле да изазову штету у висини од милијарду долара и да паралише источну трећину земље.

Гувернер Њу Џерсија Kрис Kристи је због приближавања олује прогласио ванредно стање и поручио грађанима да остану код куће.

Kако су саопштиле власти Њу Џерсија, све линије аутобуса и метроа обустављене су од 02.00 јутрос, а поново ће бити у функцији када услови то дозволе.

У приправности је и Њујорк, где је 600 припадника Националне гарде спремно да пружи помоћ угроженом становништву.
Тањуг , Бета-АФП