Amerika u plamenu posle ubistva crnca

342166_1
BALTIMOR | U nasilju koje izbilo posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno. Gradonačelnica Baltimora Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.
Vlasti Baltimora naredile su da se rasporedi po gradu hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca, posle izbijanja nemira, koji su za povod imali policijsku brutalnost, a u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.
U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.
Gradonačelnica Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.
Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražio pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.
Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je imala 5.000 vojnika i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.
Demonstranti su kamenjem napali policiju i lokalne radnje. Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih američkih Afrikanaca počele su obračun sa policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.
Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada, u Merilendu je proglašeno vanredno stanje.
Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bejzbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.
Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.
Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.
Telegraf