Американац из Канзаса у Требињу постао ЧАРОБЊАК ПИВА ИЗ ОЗА

ТРЕБИЊЕ │ Ендрју Манфорд, Американац из Kанзаса, отворио је у Требињу прву пивару занатског пива, у којој ће се и производити и пити пиво, а за почетак планира производњу од 4.000 литара мјесечно.

Kаже да је прије двије године први пут туристички посјетио Требиње, затим се вратио наредне године поново, а у фебруару ове године се преселио у овај град зато што га је одмах заволио и одлучио у њему наставити живот.

„Прелијеп град, овдје ми је јако лијепо и схватио сам да могу овдје да живим и да производим пиво зато што сам већ десет година хемијски инжињер и радио сам у фармацеутској индустрији. Знам правити добра пива и, како сам примијетио, у Требињу нема пивара“, рекао нам је на отварању Пиваре ОЗ, како ју је назвао по чувеном филму „Чаробњак из Оза“.

Kаже да му је још на факултету пиварство било хоби којим се бавио код куће, а сада има планове да од тога живи.

Засад ће, објашњава Ендру, правити и продавати четири врсте занатског – крафт пива, два свијетла и два тамна, која прави без икаквих адитива и конзерванса, на потпуно природан начин, а проценат алкохола се креће од 4,6 до 6,8, док и окуси и мириси стварају различите ужитке, зависно од особе.

„Мени је познато да је Требиње вински крај и да је тешко гостима наметнути пиво, али гарантујем изванредан квалитет, који је доста другачији од индустријских пива која се овдје конзумирају, а све сировине, јечам, пшеницу и квасац, набављам готово са свих страна свијета, мада највише из Њемачке, Америке и Чешке, али и из Велике Британије“, каже Ендрју и уз осмијех додаје да је једини требињски састојак вода.

Kаже да му је за пиво потребан специфично обрађен јечам који се не може користити директно са поља, али када би у Требињу нашао неког узгајивача који ову житарицу зна тако обрађивати, покушао би и са домаћом сировином.

Не брине га конкуренција, за коју зна да има постројења у близини Требиња, јер су то потпуно различити производи од његовог пива, а очекује наруџбе и требињских, али и угоститеља из околних градова, који су, заједно са бројним туристима и грађанима Требиња, присуствовали званичној презентацији организованој протеклог викенда.

Већ прве вечери су га познате требињске пивопије прозвале чаробњаком из Оза – за пиво.

Планови

Ендрју Манфорд за двије седмице има и прву фестивалску презентацију свога пива у Мостару, а у јануару у Сарајеву, на фестивалима крафт пива.

„Ово су само краткорочни планови, јер, ако све буде ишло по плану, на прољеће планирам проширити асортиман на још двије врсте точеног пива“, додаје Ендру, који каже да има у плану да прави и врсту пива пилснер, на коју су навикнути људи у овим крајевима.

Независне новине /Сарансак