Арапи у чуду: Минус какав никад нису видјели

369762_1

РИЈАД l Саудијска Арабија представила је буџет за 2016. годину, предвиђајући дефицит од 87 милијарди долара због пада цена нафте.
Буџетски приходи ће, како се очекује, износити 513,8 милијарди ријала (137 милијарди долара), што је најнижи ниво од 2009. године, док би расходи требало да достигну 840 милијарди ријала (224 милијарде долара), наводи се у саопштењу постављеном на званичној интернет-страници министарства финансија Саудијске Арабије, а преноси агенција Франс прес.
Министарство је, такође, најавило да ће размотрити субвенције које се дају за воду, електричну енергију и нафтне производе, као и да ће у сарадњи са другим земљама из Персијског залива размислити о повећању цена јавних услуга и увођењу пореза на додату вредност (ПДВ).
Претходно је саопштено да је Саудијска Арабија у 2015. години евидентирала рекордан буџетски дефицит од 98 милијарди долара због оштрог пада цена нафте, као и да су буџетски приходи у овој години износили 608 милијарди ријала (162 милијарде долара), што је испод пројекција за 2015. и прихода из 2014. године, док су расходи достигли 975 милијарди ријала (260 милијарди долара).
Реч је о највећем буџетском дефициту у историји Саудијске Арабије, иако су поједини аналитичари очекивали чак и већи мањак, наводи француска агенција, и додаје да је Међународни монетарни фонд предвиђао дефицит од 130 милијарди долара у 2015. години.
Ово краљевство се суочило са оштрим падом прихода, пошто су од средине 2014. године цене нафте пале за преко 60 одсто на садашњих испод 40 долара за барел.
Саудијска Арабија, као највећи светски извозник нафте, регистровала је прошле године буџетски дефицит од 17,5 милијарди долара, што је био први дефицит од 2009. године.
Званични Ријад је и ове године задржао високу потрошњу, повлачећи огромна средства из буџетских резерви нагомиланих током периода високих цена нафте. Наиме, само ове године, из резерви је повучено преко 80 милијарди долара, које су се крајем прошле године кретале око 732 милијарде долара, а такође су емитоване дужничке хартије вредне 20 милијарди долара.
Међународни монетарни фонд је недавно саветовао Саудијску Арабију и остале земље из Персијског залива, које увелико зависе од прихода од продаје нафте, да сопствене економије усмере на друге гране привреде и смање потрошњу, нарочито на великодушне државне субвенције и плате, наводи Франс прес.
Агенције