Археолози одбацили теорије о тајним коморама иза Тутанкамонове гробнице

4211817_tutankamon-f2jpg

Египатски археолози одбацили су на конференцији за новинаре у Каиру теорију према којој се, иза зидова гробнице фараона Тутанкамона, налазе тајне коморе за сахрањивање.

Бивши египатски министар за антиквитете и познати египтолог, Захи Хавас, одбацио је тврдње да иза зидова гробнице леже неоткривене коморе у којима је и гроб краљице Нефертити, супруге фараона Ахенатона и једне од најславнијих личности древног Египта, пренела је агенција Асошиејтед прес.

Хавас је додао да је основаност те теорије утврђивана темељним радарским скенирањем гробнице и оценио да је такву технологију боље употребити за испитивање гробница за које је већ доказано да садрже запечаћене коморе.

Творац спорне теорије, британски египтолог Николас Ривс, тврди да су први резултати радарске експертизе показали да се иза западног и северног зида гробнице налазе два отворена простора са металним обележјима.

Ривс је рекао да је трагао за доказима који би оповргли његову тврдњу, али да је уместо њих нашао доказе да се иза зидова Тутанкамоновог гроба заиста налази још нешто.

Египатски министар за антиквитете Халед ел-Анани који је такође присуствовао конференцији, рекао је да ће скенирање гробнице бити настављено у складу са препорукама стручњака, али да њено отварање неће бити дозвољено док се са сигурношћу не утврди да иза ње постоји неистражена шупљина.

Бета