ARTRITIS I ARTROZE najčešće reumatološke bolesti Hercegovaca

U Trebinju je danas završen simpozijum reumatologa koji je tokom prethodna dva dana okupio brojne specijaliste ove medicinske oblasti iz cijele BiH.

Održana su značajna edukativna predavanja o osteoporozi i liječenju ove bolesti, bolestima vezivnog tkiva kod djece, biološkoj terapiji u liječenju reumatoloških oboljenja, te ulozi vitamina D u očuvanju zdravlja.

Siniša Milovanović, internista reumatolog, koji jednom mjesečno ordinira u Trebinju, ističe da su najčešće reumatooške tegobe Hercegovaca zapaljenske i degenerativne bolesti.

On navodi da je seminar reumatologa u Trebinju za cilj imao edukaciju ljekara koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

„Veoma nam je važno da se na tom nivou zdravstvene zaštite ispravno odreaguje i prepoznaju simptomi artritisa i artroze.Tu je ogromna razlika.Veoma je bitno da se dijagnoza postavi na vrijeme i što ranije krene sa liječenjem da bi se spriječile posljedice ozbiljnih reumatoloških bolesti“, kaže doktor Milovanović.

U okviru seminara održana je i radionica za pacijente pod nazivom „Uoči dok nije kasno“ u kojoj su učestvovali predstavnici udruženja pacijenata iz RS i FBiH.

D.R.