Асоцијација средњошколаца: Млади заслужују бољи образовни систем

ТРЕБИЊЕ │ Чланови Асоцијације средњошколаца БИХ (АСуБИХ) из Требиња обиљежили су ових дана 11. рођендан удружења указујући на проблеме у образовном систему БиХ.

„Сматрамо да су недостаци у образовним системима један од највећих проблема младих данашњице. Ове године одлучили смо да преузмемо иницијативу и да на нивоу сваке локалне заједнице, гдје постоји тим АСуБиХ-а, укажемо на те проблеме“, каже координатор локалног тима, гимназијалка Милица Ивковић.

Она наводи да је надлежним институцијама БиХ достављен захтјев са 11 услова које је неопходно испунити како би младих остајали у БиХ.

„То је, првенствено, наша потреба за квалитетним и модерним образовањем са практичним усавршавањем у струци, за вредновањем знања а не диплома, запошљавање без непотизма и уплитања политике. Залажемо се и за сарадњу у образовању на интернационалном нивоу, искорјењивање националне и религијске дискриминације, могућност преквалификовања, слободу изражавања у сваком смислу, а у ширем контексту – и за БиХ као еколошку државу“, појашњава Ивковић.

Асоцијација средњошколаца у Босни и Херцеговини (АСуБиХ) је невладина, нестраначка и неполитичка организација чији је основни циљ побољшање статуса средњошколаца у земљи и окупљање свих младих који похађају средњу школу на простору БиХ.

АСуБиХ је основан 4.11.2007. године на Оснивачкој генералној скупштини у Сарајеву, подршком преко 250 средњошколаца, представника својих локалних заједница из цијеле Босне и Херцеговине. Иницијативу за оснивање ове организације, поред самих средњошколаца, покренула је њемачка фондација „Шулер хелфен лебен“ (СХЛ) која је и генерални донатор АСуБиХ-а.

До сада је АСуБиХ реализовала низ пројеката и активности којим је успјела окупити и активирати преко 10.000 средњошколаца из свих дијелова широм Босне и Херцеговине. АСуБиХ се бави едукацијама средњошколаца, укључивањем средњошколаца у процес доношења одлука, ради на измјени, допуни и усвајању законских и политичких рјешења везаних за средњошколце у Босни и Херцеговини, заступањем средњошколаца у БиХ, као и сарадњом са другим организацијама и средњошколцима у БиХ и шире.

Радио Требиње