Autobus iz filma »Ko to tamo peva« u pripremi za turneju

20150601130005_307995
ZAGREB | Restauracija autobusa iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ počela je u prostorima zagrebačkog „Jadran filma“ i nakon njegovog vraćanja u stanje, u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Prema riječima predsjednika Uprave „Jadran filma“ Vinka Grubišića, nosioca projekta, za „Mercedesov“ autobus iz četrdesetih godina prošlog vijeka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za restauracju, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika firma koja posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Grubišić navodi da bi turneja mogla da krene na kraju ljetnje sezone, a u tom projektu, kako je najavio, učestvovaće „i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja“, koja još ne može da otkrije.

Naglašava i da za autobus svake sedmice prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u „Jadran filmu“ autobus s natpisom „Krstić i sin“ smatraju „porodičnim srebrom“.

Pored turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice nakon restauracije i dobijanja registracije pod posebnim uslovima, prenosi agencija Hina.

Upitan da li će raspisati konkurs za vozača, nasljednika legendarnog filmskog Miška koga je u filmu tumačio Aleksandar Berček, Grubišić ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

„Simbolički rečeno, posljednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju“, poručuje Grubišić.

Film „Ko to tamo peva“ je komedija apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan, prema scenariju Dušana Kovačevića.

To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu koji u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize.

Film u kojem su glumili i Pavle Vuisić, Danilo – Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić… vremenom je stekao kultnu reputaciju, pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.
Nezavisne