„Аутопутеви РС“ савјете компанији „Делоит“ плаћа 4,6 милиона КМ!

3816304_1

БАЊАЛУКА l „Аутопутеви Републике Српске“ платиће компанији „Делоит“ 3,98 милиона марака без ПДВ-а за консултантске услуге у оквиру изградње мреже аутопутева у Српској, открива пословни портал КАПИТАЛ.

На тендер за консултантске услуге, који је расписан још крајем прошле године, стигла је само једна понуда коју су заједно доставиле три фирме – „Цес ЦОWИ“ из Београда, „Делоите Централ Еуропе Лимитед“ Никозија Кипар и Делоите Београд.

Тендером је предвиђено да ће уговор трајати двије године, што значи да ће годишње ове фирме добити 1,99 милиона КМ без ПДВ-а. За савјетовање Аутопутеви РС ће укупно, са урачунатим ПДВ-ом, платити више од 4,6 милиона КМ.

Износ који ће „Аутопутеви РС“ платити за овај посао четири пута је већи од годишњих издвајања за бруто плате, накнаде и остале личне расходе за које су „Аутопутеви“ лани издвојили 1,07 милиона КМ.

Као оквирни датум потписивања споразума предвиђен је 1. април ове године и уговор би требало да траје до 1. априла 2018. године.

У обавјештењу о дођели уговора наведено је да је предмет уговора набавка консултантских (правних, финансијских и техничких) у поступку припреме и импелементације стратегије у вези са концесијама у оквиру изградње мреже аутопутева у РС.

Износ који ће „Аутопутеви РС“ платити за овај посао скоро четири пута је већи од годишњих издвајања за бруто плате, накнаде и остале личне расходе за које су „Аутопутеви“ лани издвојили 1,07 милиона КМ.

„Аутопутеви“: Обавеза из уговора са ЕБРД-ом

У „Аутопутевима РС“ су истакли да су уговором о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) обавезани да ангажују консултанте.

„Тим уговором, између осталог, је дефинисано да ће „Аутопутеви РС“ ангажовати консултанте да помогну у припреми и имплементацији стратегије у вези са концесијама и/или јавно-приватним партнерством“, казали су у „Аутопутевима“.

Истакли су да су консултантске услуге набављене путем отвореног поступка јавне набавке будући да је њихова процијењена вриједност износила четири милиона КМ без ПДВ-а.

Казали су да је тендерску документацију преузело 15 фирми, како домаћих, тако и међународних те да је потенцијалним понуђачима дато право да уложе жалбу на тендерску документацију, али да у остављеном року није уложена ниједна жалба.

Аутопутеви РС су према последњим доступним финансијским извјештајима, 2014. годину завршили са 42,2 милиона прихода и 10,6 милиона КМ добити. У односу на 2013. годину повећали су број запослених за пет на 24 радника. Приход им је прије двије године износио 48,8 милиона, а добит 4,7 милиона КМ.

„По коначности одлуке о избору најповољнијег понуђача, оквирни споразум на период од двије године закључен је са лидером изабране групе понуђача односно са „ЦеС ЦОWИ“ и то на износ од 3,98 милиона КМ без ПДВ-а“, рекли су у овом преуџећу.

Дилоит покопао ауто-пут Добој- Вукосавље

„Делоитте Центар Еуропе Лимитед“ је урадио анализу по наруџби „Аутопутева РС“ којом је „установио да пројектовани проток саобраћаја за аутопут Добој-Вукосавље није довољан да надокнади трошкове финансирања, одржавања, изградње и управљања на тој дионици и да она, као самостална инвестиција, „није оправдана““.

Предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ објавило је још у августу 2012. јавни позив за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства за аутопут Добој- Вукосавље, који пролази кроз РС и који би требало да буде дио европског коридора 5-Ц.

Овај пројект се односи на финансирање, пројектовање, изградњу, управљање и одржавање до 46,6 километара новог аутопута са четири траке од Добоја (граница с Федерацијом БиХ) до Вукосавља (граница с Федерацијом БиХ).

Наиме, приједлог пројекта разматрао је два сценарија износа трошкова изградње дионице аутопута Добој-Вукосавље, у вриједности 260 милиона евра (5,5 милиона евра по километру), односно 350 милиона евра (7,5 милиона евра по километру).

Анализе извршене од „Делоитте Центар Еуропе Лимитед“ показују да пројектовани проток саобраћаја за дионицу Добој-Вукосавље није довољан да надокнади трошкове финансирања, одржавања, изградње и управљања на предметној дионици, те да повећање дужине трајања уговора неће бити виђено од приватних парнтера као довољна компензација, да прихвате ризик протока саобраћаја.

Иначе, „Делоитте“ Бањалука, који је члан групације „Делоитте“, и адвокат Југослав Милановић из Требиња прије неколико мјесеци су изабрани за правног консултанта за комплетну реорганизацију Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“, о чему је КАПИТАЛ већ писао.

Капитал