Бака, добитница милионског насљедства: „Тамо гдје идем, паре ми нису потребне“

61d01ff1fc6c5210d800c0383fad0cf6

Са Маријом Златић, која је наследила богатство из далеке Аустралије. Новац дала људима који је чувају и комшиници јер јој је помогла да нађе наследство покојног мужа.

Јесте, сине, ја сам Марија Златић, наследница скоро милион долара, колико ми је остало након смрти мог супруга Момчила, који је преминуо пре пет година у Аустралији.

Овим речима нас је у среду дочекала Марија Златић (86), након што су „Новости“ пронашле њену кућу од блата, смештену усред шуме у планинским врлетима у околини Бољевца.

Након готово двочасовног пешачења по дубоком снегу, пут нас је одвео до уџерице у којој живи Марија. Kуцали смо петнаестак минута, док старица није отворила врата. Неповерљива, сумњичава, опрезна… Ипак, пристала је да, стојећи на довратку своје трошне куће, у којој нема воде и која прети да се сваког тренутка сруши, исприча своју животну причу.

„Прво, да знате, ја сам од мог Момчила добила нешто више од 940.000 аустралијских долара, али сам тај новац поделила људима који ме чувају, као и комшиници, која ми је много помогла да нађем наследство мог мужа“, казује Марија. „Ја, од тих пара, више немам ни динар. Уосталом, мени новац и не треба. Довољно ми је да имам хлеб, воду и дрва, да се зими огрејем.“

Марија живи у трошној кући, окружена псима, који су јој најбољи пријатељи. Гледа да за њих има храну, а међу људе ретко силази.

„Тамо где ја ускоро треба да идем, паре ми не требају, зато сам их и поклонила“ кроз смешак ће бака Марија. „Дала сам новац људима који ме чувају. Дођу они овде, до мене. А, знате ли ви колико је то зими тешко. Донесу ми хлеб, балоне воде, насеку ми дрва… Њима те паре, а ја не знам ни колико је то, више требају. Мени је доста мојих осам хиљада динара, колико добијам на име пољопривредне пензије. Да, део сам дала и комшиници која се, након Момчилове смрти, четири године дописивала са људима из Аустралије и на крају успела да издејствује да добијем то фамозно наследство.“

Kако се испоставило, Момчило је у некретнинама у Аустралији имао близу три милиона долара. Међутим, након његове смрти, порез није плаћан, па су, након што су сви дугови намирени, Марији преостало нешто више од 940.000 аустралијских новчаница.

„Сећам се, као да је јуче било“ сетно ће Марија. „Било је то 1956. године. Момчило и ја смо купили карту у једном правцу за Аустралију, а пут нас је одвео у градић Гвилдфорд. Мој муж је радио као тесар у једној фабрици, а ја сам бринула о домаћинству.“

Након годину и по дана, Марији је стигла вест да јој је мајка Стана тешко болесна. Није размишљала. Села је у први авион и вратила се кући.

„Очувала сам и сахранила мајку, али се у Аустралију више нисам вратила“, наставља Марија. „Момчило ми је, повремено, писао. И, да, слао ми је новац. Желео је да се, када дочека пензију у Аустралији, врати у Србију.“

Године су пролазиле. Потом и деценије. Али, Момчило се није враћао. Причало се да се у Аустралији обогатио и постао газда неколико фарми стоке, али су сви мислили да то није истина. Тек, пре пет година Марија је чула да јој је супруг преминуо.

„Kазала сам то комшиници Мари и замолила је да, ако може, сазна нешто више о томе“, додаје Марија. „Kомшиница је ступила у контакт са људима из Аустралије. Годинама је трагала и на крају су ме, почетком септембра прошле године, обавестили да сам наследила Момчилову имовину. Паре сам добила пре неколико месеци. И одмах сам их поделила. Мени, видите и сами, баш ништа не треба.“

Бака Марија се, потом, извинила. Kазала да је да мора да нахрани псе и да мора да иде. „Милионерку“ смо оставили у кући од блата, сакривеној усред шуме. Само су слабашан дим из димњака уџерице и пси чувари око лепенца сведочили да ту има још мало живота…

Још један наследник?
Према незваничним информацијама „Новости“, недуго након што је Марија добила наследство, из Аустралије су почела да стижу писма да је наследник пронађен на петом континенту, као и да је покојни Момчило, ипак, оставио тестамент. Те тврдње, међутим, нису доказане.
Вечерње новости