Балкан Инвестмент Банка незаконито продала обвезнице „Калдере“ ИРБ-у

368490_1
БАЊАЛУКА │ Балкан Инвестмент Банка је незаконито продала Инвестиционо развојној банци Републике Српске седам милиона марака вриједне обвезнице „Калдера“ Лакташи, открива пословни портал КАПИТАЛ.
Балкан Инвестмент Банка је 31. октобра 2012. године продала ИРБ-у 70.000 обвезница „Калдера “ појединачне цијене 100 КМ, без одлуке Наџорног одбора Банке, чиме је прекршен Закон о банкама Републике Српске, наводи се у тајном „Извјештају о обимној контроли“ коју је почетком 2013. године урадила Агенције за банкарство.
Банка за ову продају није обезбиједила одлуку Надзорног одбора Банке, што није у складу са чланом 63. Закона о банкам Републике Српске и важећим Правилником о овлаштењима Банке“, наводи се у Извјештају који је у посједу портала КАПИТАЛ.
„Калдера “ у власништву Миленка Чичића је емитовала обвезнице номиналне вриједности 7.000.000 КМ, које је откупила Балкан инвестмент банка половином 2011.године.
Те исте обвезнице крајем 2012. године од Балкан Инвестмент банке купује ИРБ РС за 6,6 милиона КМ.
Према информацијама КАПИТАЛ-а ова трансакција је унапријед договорена са тадашњом Владом РС. Наиме, Калдери је био неопходан новац и договорено је да му капитал обезбиједи ИРБ, али с обзиром да је у том периоду (10.05.2012) ИРБ дала 19,5 милиона КМ „Енерголинији“ фирми у власништву Литванаца који су управљали Фабриком „Бирач“, око којег се подигла велика прашина у јавности, одлучено је да се иде заобилазним путем. БИБ ће купити обвезнице Калдера, које ће касније преузети ИРБ.

БИБ незаконито трговао и обвезницама РС!!!

Балкан Инвестмент Банка је незаконито трговала и државним обвезницама. У извјештају се наводи да је БИБ без одлуке Наџорног одбора продала два милиона КМ вриједне обвезнице Републике Српске.
Банка за ову продају није обезбиједила одлуку Надзорног одбора Банке, што није у складу са чланом 63. Закона о банкам Републике Српске и важећим Правилником о овлаштењима Банке. Реализација продаје је контроли документаована налозима за продају и Извјештајем о извршеном послу од 28.11.2012. године који је доставље од стране брокера Банке“, наводи се у Извјештају.

Саговорник КАПИТАЛ који је одлично упућен у законску регулативу на тржишту капитала каже да је Агенција за банкарство морала поднијети кривичну пријаву против одговорног лица у Балкан Инвестмент Банци због незаконитих трговања хартијама од вриједности.

„Агенција је утврдила да надлежни орган у правном лицу није донио потребне одлуке и била је дужна одмах предузети одговарајуће мјере по сазнању, а које је утврдила и констатовала у свом Записнику. Била је дужна тражити материјалну и кривичну одговорност одговорног лица у правном лицу, а у овом случају директора Банке“, каже саговорник КАПИТАЛ који је желио остати анониман.

Калдери милиони државног новца

ИРБ је Калдери дала више од пет милиона КМ повољних кредита.

Први кредит од пет милиона одобрен је 2008. године, а други, без финансијског посредника, од 786 хиљада КМ одобрен је почетком 2013. године.

Но, овој компанији то није било довољно, већ је у септембру ове године затражила од ИРБ позајмицу од шест милиона КМ и то из посебне кредитне линије, резервисане углавном за јавна предузећа и установе, „Зајмови за правна лица која одреди Влада Републике Српске“.
Капитал