Балкан је буре барута, довољна је искра

367056_1

БЕОГРАД I Премијер Александар Вучић рекао је на отварању Министарског савета ОЕБС да је Балкан и даље буре барута коме је потребна једна искра да поново експлодира.

„Морам да искажем забринутост за стабилност на Балкану. Србија је стабилна земља, али довољно је неколико кризних ситуација у региону, у Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Приштини да се цијели регион поново упали“, рекао је Вучић.

Како је рекао, то поручује онима који не разумију колико је важна стабилност на Балкану.

„Са усијаним главама у Србији, ми ћемо знати да се изборимо“, рекао је Вучић у говору добродошлице на почетку великог самита ОЕБС у Београду.

Вучић је апеловао на све госте Београда да на конференцији донесу заједничке закључке и препоруке за рјешавање многих проблема, међу којима је један од кључних мигрантска криза

„За овај проблем морамо да имамо заједничку политику“, поручио је Вучић обраћајући се 22. Министарском савјету ОЕБС у Београду.

Мигрантска криза, истакао је, показала је све слабости унутрашње организације држава и система, међународних организација, али нас је и подсетила да нема сарадње и подршке без полицијске и безбедносне сарадње.

„Присутан је и страх од појаве страних терористичких бораца, који се придружили рату у Сирији и Ираку и тај страх расте…. расте и ксенофобија…“, упозорио је српски премијер, апелујући на потребу да се избјеглички проблеми ријеше.

Вучић је рекао да су кроз Србију прошле стотине хиљада миграната, „желећи да им се врати право на будућност“, и истакао да иако је Србија спремна да учествује у решењима, њих морају да донесу заједничким напорима прије свега земље које удомљавају избеглице.

Министарски савет ОЕБС у Београду почео је пленарном сједницом који је отворио предсједавајући ОЕБС и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На дводневном Министарском састанку ОЕБС, током којег ће главни град Србије угостити више од 40 министара спољних послова, учествоваће и шефови дипломатије САД, Русије и ЕУ – Џон Кери, Сергеј Лавров и Федерика Могерини, као и генерални секретар Савета Европе Тјоборн Јагланд.
БНТВ