Бања Лука: Између грађана и тајкуна

765-430-48a340f00681fe063883da0ba418b3cd

 

БАЊАЛУКА │ Бања Лука је остала без низа атрактивних грађевинских парцела и та пракса се мора прекинути, упозорава Зоран Талић, носилац листе ПДП-а у овом граду.

На основу анализе коју су направили одборници ПДП-а у Скупштини Бање Луке, овај град у посљедњих 12 година изгубио је пола милијарде КМ на прометовању градског грађевинског земљишта.

Плац на поклон

Зоран Талић, одборник ПДП-а и носилац листе те странке за Градску скупштину Бање Луке, у разговору за Ослобођење казао је да највећа одговорност за то лежи у Закону о премјеру и катастру земљишта Републике Српске из 1997. године, којим је одлучивање о промету грађевинским земљиштем у првом степену изузето из надлежности локалних заједница и пренесено на Републичку геодетску управу.

„Након избора, уколико на њима побиједимо, путем Савеза општина и градова Републике Српске покренут ћемо иницијативу за измјену Закона о премјеру и катастру, како бисмо општинама/градовима вратили њихову надлежност“, рекао је Талић.

Додао је да би на тај начин Бања Лука на годишњем нивоу у буџет могла прикупити између три и пет милиона марака. Због досадашње праксе управљања градским земљиштем, Бања Лука је, наглашава Талић, остала без вриједних парцела. Подсјећа на бројне афере које су за то везане од Пољопривредне и Медицинске школе, до поклањања земљишта у самом градском средишту Уставном суду Републике Српске, те касарне, као дијела неперспективне војне имовине Оружаних снага БиХ у Залужанима Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

На недомаћинско и незаконито располагање градским земљиштем у више наврата упозоравао је и лидер НДП-а и кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бање Луке Драган Чавић. У Савезу за промјене сагласни су да се таквом понашању мора стати украј.

Предраг Вулин, предсједник Градског одбора СДС-а и носилац листе те партије за Скупштину Града Бања Лука, навео је да су у овом граду бројни примјери у којима су штету због незаконитог располагања грађевинским земљиштем претрпјели не само град него и бројни грађани. Он је истакао да се актуелна власт Бање Луке „између грађана и тајкуна опредијелила за тајкуне и радила искључиво за њихове интересе“. Као примјер навео је малверзације везане за земљиште на којем је био такозвани Пицин парк, а које је под крајње упитним околностима припало компанији Гранд траде контроверзног бизнисмена Миле Радишића. Треба подсјетити да је дио тог земљишта, на којем је Радишић изградио пословни објекат, био у власништву ЈП Медицинска електроника, те да је Радишић због малверзација у приватизацији тог предузећа осуђен на трогодишњу казну затвора коју тренутно издржава у КПЗ-у Туњице.

Вулићи

На својој кожи то је најбоље осјетио Жељко Вулић, који од 2012. године води судски спор због узурпације дијела свог посједа на граници са тзв. Пициним парком.

„Нисам колатерална, него тотална штета свега оног што је власт урадила са мном када је у питању спор око ове парцеле. Да нисам јака личност, одавно бих завршио под земљом колико је било напада на мене“, казао је Вулић за наш лист.

Подсјећа да судском спору који води једноставно краја нема.

„Врховни суд РС-а поништио је пресуду Основног суда у Бањој Луци и поступак вратио на поновно суђење. И Основни суд је поново донио исту пресуду као и први пут. На тај начин онемогућава ми се да исцрпим домаће правне лијекове и жалим се Суду за људска права у Страсбоургу“, појаснио је Вулић.

И тако умјесто да му буде враћена његова имовина, Вулића 6. септембра чека наставак суђења у кривичном поступку, у којем се терети за напад и спречавање службеног лица, полиције у вршењу задатка – тачније у покушају спречавања да му насилно одузму властиту имовину. Случај датира из 2012, када је полиција на захтјев Радишића асистирала како би се Вулићу одузео прилазни пут кући и пословном простору у којем ради.

БН телевизија