Бањалучанин осумњичен за шверц оружја

САРАЈЕВО I Федерална управа полиције је саопштила детаље акције у којој је приведен Бањалучанин Вања Зечевић који је осумњичен да је као дио криминалне групе учествовао у шверцу оружја и војне опреме из БиХ у земље региона и Аустрију.

У овој акцији учествовали су и припандици МУП – а Републике Српске. Лица која су се бавила продајом оружја, ккао је саопштено, идентификована су посредством интернета, локалних веб страница и “дарк веба“.

У саопштењу федералне полиције се наводи да су инспектори ове полицијске управе 11. септембра 2017. године поступајући по наредби Суда БиХ, уз асистенцију припадника МУП РС, на подручју Бањалуке извршили претрес просторија које користи Вања Зечевић али се не наводи да ли је том прилико прнађено оружје и опрема двојне намјене.

Подсјећа се да је у акцији “Таргет“ у марту ове године на подручју Сарајева и Тузле ухапшено осам лица. Тада су ухапшени Сенад Дедић, којем је Суд БиХ одредио притвор, Алмир Орлић, Денис Салкић, Армин Фазлић, Амел Дедић и Ален Девић који су пуштени да се бране са слободе, али су им одређене мере забране.

Током претреса објеката које су користили осумњичени заплењена је већа количина наоружања и војне опреме, а која је купована на подручју БиХ и посредством „Дарк веба“ продавана у иностранству. Заплијењена је и одређена количина дигиталне валуте- биткоин.

Тужилаштво БиХ саопштило да је у акцији “Таргет“ осим иностраних полицијских агенција, ентитетских и кантоналних МУП – ова обавјештајне податке обезбједиле безбедносне службе, међу коима је и Обавјештајно- безбједносна агенција БиХ.

Блиц