Бањалучки „Јазавац“ отворио 12. Дане малих ствари

ТРЕБИЊЕ │ Представом „Мало благо“ Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке у Требињу су вечерас почели 12. Дани малих ствари, позоришна смотра малих театарских форми, која ће до 23. новембра на сцени Културног центра представити креације драмских умјетника из Београда, Крушевца, Шапца, Бања Луке и Требиња.

Духовиту, на моменте драматичну, а у основи топлу животну причу о три жене различитих генерација, које покушавају да осмисле властите животе и сачувају интегритет породице, у захтјевној форми стенд ап комедије, донио је глумачки трио Наташа Иванчевић, Слађана Зрнић и Белинда Божичковић, који је требињска публика испратила бурним аплаузима.

Представу по тексту ирске списатељице Елен Марфи режирала је Слађана Килибарда, редитељ из Загреба, а премијера је била у октобру прошле године.

Вечерашње извођење у Требињу друго је гостовање представе изван бањалучких сцена – након четири освојене награде, укључујући и побједнички гран при за најбољу представу, на овогодишњем фестивалу комедије „Мостарска лиска“.

Мислим да је ово у основи прича о породици, а пошто је у питању савремени текст – публика се лако препознаје. Зато и реагује урнебесно. Стенд ап комедија је углавном мушка дисциплина и нешто што глумица веома ријетко у каријери добије. Зато смо ми одлучиле да ‘загриземо’. Можда је најзахтјевнија форма, али је најљепша за глумца и кад играте – осјећате се као да вас у космос избацује“, казала је за Радио Требиње након представе глумица Слађана Зрнић.

А кад даме „загризу“ настаје и глумачка креација као одговор изазову играња без ослонца у партнеру – директним обраћањем публици.

„Добиле смо комплимент да никад нису видјеле тако добре мушке ликове као у нашој представи, иако их код нас уопште нема на сцени – очигледно успијевамо да их дочарамо, да покажемо љубав према нашим мушарцима, који су у нашим животима негдје веома битни“, додаје глумица Наташа Иванчевић.

Дванаесте Дане малих ствари свечано је отворила глумица Анета Томашевић – поздравивши публику „свог омиљеног и најљепшег града у овом дијелу свијета“.

„Можда позориште није суштински битно за наш живот, али пошто срећу чине мале ствари – онда сте ви вечерас на добром путу да будете срећни. Ја вам то искрено желим“, поручила је глумица.

Другог дана фестивала, сутра вече од 20 часова,  требињској публици представиће се студенти Факултета драмских умјетности из Београда – са двије представе „Наказе“ и „Не играј на Енглезе“.

Р.С.