Beograd: Dijamant od 500.000 evra

327462_1
BEOGRAD | Dragi kamen u obliku srca od 11,42 karata najveća atrakcija prodajne izložbe dragulja u srpskoj prestonici. Zainteresovanih još nema.
Ženski uzdasi, oduševljenje, molbe i gužva obeležili su jučerašnje otvaranje prve izložbe dijamanata u Srbiji, koja će trajati do 23. decembra.
Atrakcija ove prodajne izložbe svakako je žuti dijamant u obliku srca „hart“ od 11,42 karata, čija je vrednost procenjena na pola miliona evra! Prodavci kažu da, zasad, nije bilo zainteresovanih.
„Većina dijamanata je originalno bele boje, koja potiče od grafita, ali nekada sama priroda stvori dijamante druge boje, i to je izuzetno retko. Boja ovog kamena se stručno zove fensi diš. Na cenu dijamanata utiče njihova čistoća, veličina, da li je sečen, a bitna je i završnica“, kaže Milan.
Blagojević, prodavac i serviser dijamanata, koji nije želeo da posetiocima izvadi dijamant iz vitrine kako bi ga bolje pogledali.
Odlična investicija
Na izložbi je, očekivano, bilo mnogo pripadnika obezbeđenja, a osim najrazličitijeg nakita pažnju posetilaca su privukli teniska loptica vredna 101.280 evra, helikopter od 67.190 i tijara, čija je cena 29.490 evra.
Iako se među gostima moglo čuti šaljivo „nikada bliže nisam prišao tolikom novcu“, Avi Tavisal, osnivač kompanije „Izrael dajmond centar“, koja je jedan od organizatora izložbe, kaže da u Srbiji postoji uspešno tržište dijamanata.
„Dijamant nije samo ukras već i odlična investicija. Ljudi kažu da su skupi, ali ja se ne slažem. Dijamant možete da nosite svakog dana do kraja života, a to onda nije skupo. Istina je da su dijamanti maltene jedina stvar koja je večna – rekao je Tavisal, kroz smeh dodajući je „sreća da žene uvek žele još dijamanata“.
RTS