Beograd pod opsadom zbog »Parade ponosa«

20140928102351_265249

BEOGRAD | Centar Beograda je od ranog jutra pod policijskom blokadom, zbog za danas najavljene gej parade.
Jake policijske snage, sa opremom za razbijanje demonstracija, blokirale su oklopnim vozilima sve ulice ka užem centru grada – od Slavije do Željezničke stanice, javio je izvještač Srne.
Žandarmerija, interventna policija i druge specijalne snage su raspoređene na svakoj raskrsnici, kao i ispred državnih institucija.
Gradski prevoz i saobraćaj prema centru grada se ne odvija. Na nekim mjestima u centru grada su postavljeni i pokretni toaleti.
Na fasadama objekata pored centralnih ulica ispisani su grafiti protiv gej parade. Na ispisanom grafitu „Neće šetati“, očigledno pristalica gej parade je precrtao „ne“, ali odmah ispod toga neki protivnik tog skupa je dodao „malo sutra“.
U gradu je mirno, nakon sinoćnjeg protesta više hiljada ljudi na Trgu Republike, u organizaciji Pokreta „Dveri“, koji su tražili da se gej parada ne održi.
Okupljeni su se razišli poslije ponoći, ne dočekavši saopštenje državnog Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti, koji je trebalo da još sinoć donese konačnu odluku o održavanju gej parade.
Aktivisti gej parade smatraju da, pošto je u ponoć istekao zakonski rok za otkazivanje ovog skupa, to znači da će gej parada biti održana.
Gej parada je planirana u 12.00 časova ispred zgrade Vlade Srbije, a završiće se kilometar dalje, na platou između Skupštine grada Beograda i Doma Narodne skupštine.
Vučić: Nadam se da neće biti nasilja
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da prilikom održavanja gej parade u Beogradu ne smije da bude nasilja, jer se u Srbiji poštuje Ustav i zakon.
On je istakao da niko ne smije nikoga da ugrožava i da niko ne smije da koristi nasilje protiv bilo koga.
„Očekujem da ti što šetaju budu srećni što šetaju. Nadam se da neće biti nasilja. Lagao bih kada bih rekao da sam oduševljen svim tim, ali država će svoj posao da radi“, rekao je Vučić.
Premijer Srbije je naveo da u zemlji ima bezbroj drugih problema, tako da on lično nema snage da se bavi paradom, prenose beogradski mediji.
„Nisam zainteresovan za sadržaj parade, ali niko im ne smeta da je održe“, rekao je Vučić novinarima u Tekiji, gdje je posjetio polavljeno područje.
On je dodao da ga „boli glava od objašnjavanja zakonskih normi, svima pa i sredstvima informisanja“.
„Ja ću raditi svoj posao, ovde imamo važnija posla“, rekao je Vučić.
Srna