Београд под опсадом због посјете Бајдена

765-430-02cf45397cfd03f13c4742b46b8e668f

БЕОГРАД | Потпредседник САД-а Џозеф Бајден долази сутра у другу званичну посету Србији, а безбедносне мере током његовог боравка у Београду биће подигнуте на највиши ниво.

Како сазнаје „Блиц“, о безбедности Бајдена и чланова његовог кабинета бринуће више хиљада полицајаца, припадника домаћих и страних безбедносних служби и Војске Србије. Са потпредседником САД-а долази и његово лично обезбеђење.

Из безбедносних разлога, у овом тренутку само организатори посете знају прецизну сатницу Бајденовог боравка у престоници Србије. Очекује се да ће на Аеродром „Никола Тесла“ слетети у преподневним сатима. Ту ће га дочекати први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, а свечани дочек у Палати Србије предвиђен је у поподневним сатима, не пре 14.30.

План посете

Бајдена ће у Палати Србије дочекати премијер Александар Вучић, а после свечаног дочека предвиђен је билатерални састанак двеју делегација. У плану је и тет-а-тет састанак Вучића и Бајдена, након чега следе изјаве за медије. Са Бајденом ће у Београду разговарати и председник Србије Томислав Николић.

Долазак америчког потпредседника неће остати непримећен за Београђане.

Промене режима саобраћаја

У време његовог доласка режим саобраћаја у престоници Србије биће измењен. Коридор којим ће се кретати ВИП колона биће искључен за саобраћај, као и улице у непосредној близини.

Паркирани аутомобили, канте за ђубре и сви други предмети биће уклоњени, а стандардне мере које се примењују приликом доласка највиших страних државника подразумевају и да се у зонама проласка колоне.

Тада се на одређено време блиокирају и мобилни телефони, спуштају ролетне, варе шахтови и проверавају поџемне цеви и водови, а по крововима зграда постављају скривени снајперисти.

Ристић: Молимо грађане за разумевање

Ристић је навео да ће, у складу са неопходним безбедносним мерама које ће се примењивати на траси ескортне колоне, током сутрашње посете Бајдена и Левена, долазити до затварања појединих саобраћајница, како за возила, тако и за пешаке.

„Молимо грађане да имају разумевања приликом затварања траса, а саобраћајна полиција ће учинити све како би задржавања била што краћа и омогући ће кретање алтернативним правцима„, каже Ристић.

Након посете Београду, Џозеф Бајден и чланови његове делегације одлазе у вечерњим сатима на Косово и тамо ће боравити два дана. У Приштини ће се састати са председником и премијером Косова Хашимом Тачијем и Исом Мустафом.

Бајден и његова супруга Џил ће посетити место у близини базе „Бондстил“ где ће учествовати у церемонији посвећеној именовању улице у част њиховог покојног сина Боа Бајдена, где би требало и да се обратити окупљенима.

Блиц