Београд: Протестна нота Хрватској због Ковача и Томпсона

333

БЕОГРАД │ Министарство спољних послова Србије уручило је данас протестну ноту хрватском амбасадору у Београду Гордану Маркотићу због изјаве Мира Ковача и предавања Томпсона.

Како наводе, протестна нота уручена је због изјаве министра вањских и европских послова Хрватске Мира Ковача у којима он вријеђа и омаловажава Србију.

“Министарство спољних послова Републике Србије сматра неадекватним да се у јавним изјавама званичника Републике Хрватске примена Закона Републике Србије описује речима ‘повијесна перверзија’, а Републици Србији имплицира да је ‘држава из које су потекли планови за ратове деведесетих”, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова сматра да би уздржавање од оваквих оцјена са хрватске стране убудуће допринијело унапређењу билатералних односа и добросусједске сарадње.

“Користимо ову прилику да укажемо да се у Републици Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања надлежних органа Републике Хрватске, да овакве појаве адекватно санкционишу и јавно осуде”, наводи се у саопштењу.

Осим тога, Министарство спољних послова изражава посебну забринутост због учешћа хрватског пјевача Марка Перковић Томпсона на вјерској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе, уз пјесме „Чавоглаве“, и „Јасеновац и Градишка Стара“ у којима се величају усташтво и упућују пријетње Србима.

“Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника две земље на којима би се разматрала отворена питања”, закључује се у саопштењу.

Агенције