Beograd – skup podrške za podizanje spomenika žrtvama komunističkog terora

U Beogradu je održan skup podrške inicijativi za podizanje spomenika žrtvama komunističkog terora, koje su ubijene nakon oktobra 1944. godine bez sudske presude.

Iako najveće beogradsko stratište po završetku Drugog svjetskog rata , lokacija Lisičji potok nije dostojanstveno obilježena. Pretpostavlja se da je tu ubijeno između dvije i tri hiljade ljudi.

-Nadam se da će Srbija početi da otkopava te mučenike jer se misli da se u Srbiji u miru poslije rata bez suda i spiska ubijeno oko 200.000 ljudi. Sve ove druge jugoslovenske republike su to uradile, a od Srbije još uvijek čekamo da tu svoju svetu dužnost obavi kako bismo rat završili i podvukli crtu pod naše bratoubilačko klanje – istakao je akademik Matija Bećković.

Profesor Beogradskog univerziteta Leon Koen kaže da je tzv. „knjiga streljanih“ za Beograd uništena što samo po sebi dosta govori, i pretpostavlja da je u Beogradu stradalo najmanje pet do sedam hiljada ljudi.

Na skupu podrške prisustvovalo je oko hiljadu Beograđana i potomaka stradalih, među njima i princeza Jelisaveta Karađorđević.

-Još gore za ove ljude koji su ovdje stradali je zaborav. Cilj ove komemoracije je da ljudi znaju šta se desilo i šta smo mi, što je najgore, radili protiv sebe – istakla je princeza Karađorđević.

Pravda ili osveta pobjednika zauvijek je uništila građansku klasu Beograda i Srbije. Postavljanje spomen-obilježja bio bi pokušaj izvinjenja nevino stradalim, rečeno je na skupu.

Agencije