Београд: Загрепчанка шверцовала афродизијак чији су главни састојци змије и шкорпије

20160112120020_347415

БЕОГРАД l Цариници на аеродрому “Никола Тесла“ спријечили су покушај кријумчарења девет флаша кинеског афродизијака, саопштила је данас Управа царина Србије.

Егзотични напитак, у којем се налазе заштићена врста змије и шкорпије, откривен је код путнице из Загреба која је допутовала из Катара, наводи се у саопштењу.

Приликом детаљне контроле пртљага, пронађене су најприје двије флаше у чијој се унутрашњости налази змија која држи шкорпију у устима, затим пет флаша са змијом у напитку и на крају још двије флаше са шкорпијом која плута у течности.

Ради се заштићеној врсти змије „Хеноцхропхис писцатор“ и шкорпији „Хетерометрус сп“ која није заштићена врста, а одмах су контактирани инспектори из Министарства пољопривреде и заштите животне средине задужени за спроводјење ЦИТЕС конвенције, којом се регулише промет заштићених биљних и животињских врста.

Како се наводи, да би овакав напитак могао да уђе у земљу, мора имати кинеску извозну декларацију и дозволу коју издаје Група за ЦИТЕС надлежног министарства, јер се не ради о сувениру, већ о еликсиру у којем се налазе заштићене врсте, чији је промет забрањен.
Агенције