Београђанин подигао цркву у селу својих предака

crkva-svete-petke-cemerno-2

ГАЦКО │ На Чемерну је данас освештана црква Свете Петке чији је ктитор 31-годишњи Душан Кекић из Београда, поријеклом из овог гатачког села.

Најмлађи ктитор епархије каже да је овим испунио давно дато обећање својим родитељима, да ће саградити цркву у селу својих предачких коријена – гдје према историјским подацима и памћењу мјештана никада раније није постојала богомоља.

„Ово је мало село, али пуно честитости, доброте и љубави. Надам се да ће ова црква у будућности окупљати и сабирати наше пријатеље, родбину и кумове и да ће се у њој све више дјеце крштавати“, рекао је Кекић који је у новосаграђеном храму крстио и свог четрнаестомјесечног сина Петра.

Црква на „крову Херцеговине“, чији је архитектонски узор Ловћенска капела, површине је 25 квадратних метара, изграђена је поред сеоског гробља, а пројектовао ју је Душанов млађи брат Стефан.

Цркву је освештао владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је у бесједи окупљенима рекао да је подизање храма увијек велики разлог за радост, да овај храм није највећи, али да је највиши у овој епархији и да ће се вјерници њиме поносити као и сваким другим храмом који је подигнут у славу Божију.

Парох гатачки Вељко Ковач истакао је да је велика традиција задужбинарства у српском народу једно вријеме била заборављена, али да новосаграђени храм на Чемерну свједочи управо о њеној обнови.

Изградњу цркве помогли су мјештани, општина Гацко, Рудник и Термоелектрана „Гацко“ и други приложници.

Радио Требиње