Беспарица протјерала 13. плату

novac

САРАЈЕВО/БАЊАЛУKА I Иако су сва релевантна истраживања показала да је финансијска стимулација сигуран начин да се одржи ефикасност радне снаге, у Босни и Херцеговини је од 500.000 радника занемарив број оних који ће годину закључити с 13. платом, регресом, божићницом…

Упозорио је на то Селведин Шаторовић, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

„У већини случајева проблем постоји са исплатом зарађених плата. Ако не касне, послодавци се труде да одрже ту исплату“, напомиње Шаторовић.

Савез нема податке о послодавцима који су изузетак, како у РС, тако и у ФБиХ, те напомиње да их свакако треба поздравити као примјер пословања и односа према радничким правима.

„Kада говоримо о гранама у којима се тако нешто и успије реализовати, углавном су то банке, осигуравајуће куће и модерна технологија, и оно што је најозбиљније и најпогубније у томе јесте да су производне гране у том смислу немоћне“, наглашава за „Независне“ Предраг Згоњанин из Уније удружења послодаваца РС.

Едина Шеховић, маркетинг менаџер „Посао.ба“, напомиње за „Независне“ да је посљедње истраживање које је обухватило ову тему, а које је и једино те врсте у БиХ, рађено прије неколико година. Резултати су тада показали да 71 одсто радника никад није добило поклон од послодавца у виду финансијске стимулације или празничног поклона.

„Моје искуство је да су радници много ефикаснији и да је у колективу много боља, позитивнија и раднија атмосфера, што је изузетно важно за коначан производ и продуктивност компаније или предузећа, кад су награђени“, напомиње за „Независне“ Енес Kахримановић из Приједора, власник предузећа „Аустронет“, које у производном програму обухвата грађевинарство и пољопривреду и које је другу годину заредом исплатило 14 плату крајем новембра.

Раније их је, како истиче, било 13, а у посљедње двије године исплате буду у 6. и 11. мјесецу.

„То се односи на свих 75 радника, док је износ плате, зависно од врсте посла, од 600 до 1.450 KМ“, додаје Kахримановић.

Према ријечима Александра Радошевића, генералног директора ЗТЦ „Бања Врућица“ у Теслићу, након завршних рачуна имаће податке о томе да ли ће наставити с праксом исплате 13. плате радницима.

„У току године повећали смо плате за 30 одсто и то је био наш одговор радницима за резултате које заједнички остварујемо. Међутим, у току су завршни рачуни, након којих ћемо знати да ли ће и ове године бити 13. плата, односно божићница или нека врста стимулације поводом празника“, напоменуо је Радошевић.

Додаје да је у ЗТЦ „Бања Врућица“ запослено 300 људи, од неквалификоване радне снаге до супспецијалиста, па је веома тешко говорити о просјеку плата, али је најнижа од 450 KМ.

„Све што је било ранијих година неће изостати ни ове, односно регрес у износу од 400 KМ и редовне годишње стимулације по раднику“, каже Мирослав Петрешин, члан Управног одбора предузећа „Спортек“ из Kотор Вароша.

У компанији ДМ нисмо јуче успјели добити податак да ли у пословним јединицима у БиХ одржавају стандард у пословању као у свим другим срединама у којима ђелују, а гђе се исплаћује 13. плата сваке године.
Независне